bio-forum.pl

2013-09-25 Jaworzno - nowość z ulicy Nowej

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2013-09-25 Jaworzno - nowość z ulicy Nowej
28.wrz.13 22:23
Piotr Grzegorzek

Tego dnia poproszono mnie do redakcji tygodnika Co Tydzień, aby sprawdzić co nowego pojawiło się w ogrodzie przy ulicy Nowej. Jadąc z Chrzanowa wiedziałem tylko tyle, że ma to bardzo duże liście i jest okazałe. To będzie bardzo krótki wątek, albowiem - przybyłem, zobaczyłem, oznaczyłem. Nie pokażę mapki z miejscem akcji, ale nietrudno go odnaleźć. Dla ułatwienia, jest to okolica śródmieścia - Osiedle Tadeusza Kościuszki.

Bohaterem tej akcji okazał się po prostu rącznik pospolity - Ricinus communis. Na prawo od niego znajdują się okazałe Anielskie trąby, czyli coś z rodzaju Brugmansia. Rącznik znacznie mnie przewyższał. Według informacji, za blokiem rósł jeszcze większy egzemplarz. Oto dwaj truciciele, co zaakcentowałem w nagrywanym materiale filmowym.

Poza tym w ogródku przed blokiem znalazłem coś pożytecznego, czyli omżyn dawida - Buddleia davidii, zwany motylkowym krzewem. Podczas naszego pobytu nie odwiedził go żaden motyl.

Główny bohater tej akcji zakwitł. Z powodu swoich kolczastych owoców zwany bywa niewinnie jednorocznym kasztanem, chociaż właśnie w skrywających się tam nasionach znajduje się najsilniejsza trucizna roślinna.

Oto jego liście na tle żywopłotu.

Brugmansia dopiero rozkwitała.

Jak dla mnie, prawdziwą nowością była ta paproć. To jedna z odmian wietlicy japońskiej - Athyrium nipponicum. Pierwszy raz zwróciłem na nią uwagę.

Na zakończenie uchwyciliśmy czającego się w tym toksycznym gąszczu pająka krzyżaka.

Tym razem było krótko i na temat.

(wypowiedź edytowana przez Piotr_Grzegorzek 28. września. 2013)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji