bio-forum.pl

Trichia varia ?

bez logowania - można przeglądać

od gru.2006

1. Trichia varia ?
tv1

Tytułowa nazwa to tylko moje pierwsze odczucie. Da się coś więcej powiedzieć (pogdybać)?

od maj.2013

2. Trichia varia ?

Bez mikroskopu raczej tylko gdybanie, ale jak dla mnie, jeśli to rzeczywiście jakaś Trichia, to bardziej przypomina Trichia persimilis (Kędziorek siedzący)

od gru.2006

3. Trichia varia ?

Oj, ostro ryzykujesz pisząc od razu nazwę gatunkową. Dysponuję mikroskopem i z doświadczenia wiem, że śluzowce potrafią zaskakiwać i to bardzo :)

od maj.2013

4. Trichia varia ?

Hehe, ale ja wcale nie zarzekam się, że to on;). Każdy może sobie pogdybać. Przecież sam przypuszczasz Trichia varia, a to też konkretny gatunek. Sugeruję Trichia persimilis, bo posiadam bardzo podobny okaz w swoim zbiorze. Pod mikroskopem może się okazać że to nie tylko inny gatunek, ale nawet i rodzaj;)

od gru.2006

5. Trichia varia ?
tv

Dalej to już tak wyglądało...

od maj.2010

6. Trichia varia ?

Na pewno nie Trichia varia, zupełnie nie ten typ. Bliżej temu do Trichia scabra, T. persimilis, ale to nie wyczerpuje listy podejrzanych. Mikroskop... I mam wątpliwości czy na drugim zdjęciu jest to samo, za dużo czerwonych elementów, bardziej jak u Metatrichia. Ale nie widać detali, więc to tylko takie skojarzenie.

od gru.2006

7. Trichia varia ?

Dziękuję. Możesz mieć rację. Drugie zdjęcie robione 3 cm wyżej i jest możliwość, że to coś innego. Nie zbierałem tym razem materiału. Jak dopisze pogoda jutro wybieram się w te same rejony. Zobaczymy, co uda się znaleźć.

od gru.2006

8. Trichia varia ?
pd1
pd2

Po trzech dobach...

od maj.2010

9. Trichia varia ?

To już nic nie wnosi nowych informacji. One już były dojrzałe.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji