bio-forum.pl

CZy to bodziszek drobny?

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2013

1. CZy to bodziszek drobny?
25.wrz.13 19:53
Janina Fus "inga"

Liście są mechate

od cze.2010

2. CZy to bodziszek drobny?
25.wrz.13 22:19
Piotr Grzegorzek

Na pewno nie jest to bodziszek drobny. Raczej Geranium pyrenaicum. Wnioskuję to po tym, iż kwiaty po przekwitnieniu nie są skierowane w dół, czyli wychodzi mi pierwsza grupa Szaferowa. W tej grupie, pomijając odróżnienie Geranium phaeum od całej reszty kolejnym krokiem jest sprawdzenie, czy płatki są niepodzielone lub nieznacznie wycięte na górze czy też są głęboko wycięte a gałązki kwiatostanu 2-kwiatowe, co cechuje typowanego Geranium pyrenaicum.

Grupa z Geranium pusillum ma mieć kwiaty drobne, a po przekwitnieniu odgięte w dół.

Reasumując nie jestem do końca przekonany co do typowanego gatunku, bo nie wszystkie cechy mi pasują, ale on krzyżuje się z Geranium pusillum lub Geranium molle, więc może to jest mieszaniec.

PS. Pozostawiam swój dotychczasowy wywód ale podaję jeszcze jedną możliwość. Sprawdziłem opis i Geranium molle jest wysoce prawdopodobny. Teraz wątpliwość powstaje co do zachowania kwiatów po przekwitnieniu, które na zdjęciu są wyraźnie skierowane ku górze.

(wypowiedź edytowana przez Piotr_Grzegorzek 25. września. 2013)

od mar.2008

3. CZy to bodziszek drobny?

Przecież to jest Geranium pusillum

od cze.2010

4. CZy to bodziszek drobny?
26.wrz.13 07:03
Piotr Grzegorzek

Trudno mi było powiedzieć, ze względu na brak skali oraz dlatego, że wbrew Szaferowi te przekwitnięte kwiaty raczej sterczą ku górze i to mnie zmyliło, czemu dałem wyraz w dyskusji z samym sobą.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji