bio-forum.pl

Pobobne do słonecznika.

bez logowania - można przeglądać

od cze.2012

1. Pobobne do słonecznika.

Kwiat podobny do słonecznika bulwiastego, ale okrywy zupełnie inne. Łodyga i liście bardzo szorstkie. Wysokość do 1, 5 m. Znaleziona na skarpie w starym kamieniołomie. Prawdopodobnie wyrzutek z ogrodu. Dziękuję za pomoc.

od cze.2010

2. Pobobne do słonecznika.
21.wrz.13 18:01
Piotr Grzegorzek

(wypowiedź edytowana przez Piotr_Grzegorzek 21. września. 2013)

od cze.2012

3. Pobobne do słonecznika.

Porównywałem ją ze słonecznikiem i pasuje mi tylko kwiat (patrząc z góry). Ta roślina jest dużo niższa, ma tylko jeden kwiat na szczycie łodygi, ma inne liście, no i nie znalazłem bulw. Załączam zdjęcie słonecznika bulwiastego.

od kwi.2007

4. Pobobne do słonecznika.

Fakt - działki kielicha i liście zdecydowanie inne niż u słonecznika

od cze.2012

5. Pobobne do słonecznika.

Zastanawiam się, czy to nie jest przypadkiem jakaś odmiana skwaroty zwanej też helipsisem lub słoneczniczkiem.

od maj.2010

6. Pobobne do słonecznika.

To może ja coś zasugeruję:-)

Moim skromnym zdaniem to słonecznik jaskrawy (Helianthus × laetiflorus) - utrwalony mieszaniec słonecznika bulwiastego i szorstkiego. Gatunek jest uprawiany jako roślina ozdobna i czasem przejściowo dziczeje:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji