bio-forum.pl

2013-09-08 Imielin - powrót na tajemnicze wzgórze - część 1

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2013-09-08 Imielin - powrót na tajemnicze wzgórze - część 1
18.wrz.13 08:03
Piotr Grzegorzek

Po dłuższym czasie postanowiłem powrócić w miejsce, gdzie odkryłem pierwsze w Polsce, a właściwie na dzisiejszych ziemiach polskich licząc od XIX wieku stanowisko Peronospora sherardiae. Było to 6 maja 2013. W tym poglądzie zostałem utwierdzony na tegorocznym zjeździe Polskiego towarzystwa Botanicznego. Tamten fotoreportaż można zobaczyć w tych wątkach.

Część 1 - [bf#564215]

Część 2 - [bf#564291]

Część 3 - [bf#564769]

Teraz całość pozyskanego materiału zamieszczę w czterech częściach, ponieważ do celu szedłem od granic Imielina. Tak to prezentuje się na mapie firmy Compass.

Znajdujemy się w okolicy ulicy Zachęty i podążamy w kierunku ulicy Satelickiej.

Na poboczach mamy jakieś zadrzewienia. Dominuje w nich brzoza brodawkowata - Betula pendula.

Oto zbliżenia jej liści.

Zbliżamy się do autostrady. Po drodze mijamy sumak odurzający - Rhus typhina.

Oto ostatnie drzewa przed autostradą.

Pod autostradą zwracam uwagę na chore rośliny. Oto Erysiphe heraclei na Heracleum sphondylium.

Dalej idzie Golovinomyces cichoracearum, kiedyś Erysiphe cichoracearum. Tutaj poraża on sałatę kompasową - Lactuca serriola oraz mlecz zwyczajny - Sonchus oleraceus.

Sałata kompasowa - Lactuca serriola jest zmienna, o czym można się przekonać na kolejnych zdjęciach.

A to już widok na zasadniczy cel mojej wycieczki. Na razie zostajemy na dole.

Zielony spłachetek wzdłuż linii krzewów okazał się być polem ziemniaków.

W tym miejscu znalazłem marunę bezwonną - Tripleurospermum maritimum ssp. inodora.

Była też rdestówka powojowata - Fallopia convolvulus porażona przez rdzę Puccinia convolvuli.

Ponownie przyglądam się szarłatowi. Według Szafera wychodzi mi Amaranthus retroflexus ale mam pewne wątpliwości. W każdym bądź razie łodygi są szorstko owłosione a okwiat pięciodziałkowy. Tylko liście z góry są podejrzanie łyse.

Najważniejszym odkryciem tego dnia była chora włośnica sina - Setaria pumila. Poraża ją głownia - Ustilago neglecta. Teoretycznie gatunek pospolity ale ja natknąłem się na niego dopiero tutaj.

W tym zielonym gąszczu dominuje gorczyca polna - Sinapis arvensis.

Pomiędzy nią skrywa się iglica pospolita - Erodium cicutarium.

Podchodzę teraz ku poboczu autostrady. Tutaj rządzi nawłoć kanadyjska - Solidago canadensis.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji