bio-forum.pl

Jesli szyszkówki to dość ciekawe ?

bez logowania - można przeglądać
GRej255357

od maj.2009

1. Jesli szyszkówki to dość ciekawe ?

Najpierw na gołej ziemi (za przyczyną równarki) zauważyłem jeden mały (do 1, 5 cm) owocnik. Z trudem wyrwał się bo jak się później okazało miał długo trzon. Ciemno już praktycznie było więc mu nawet dobrze nie przyjrzałem się.

Jak zazwyczaj w takich przypadkach, szukam następnych. Około 2 m dalej znalazłem podobny ale tym razem na szyszce sosnowej z lekka wgniecionej w ziemię.

Barwa świeżych owocników jak na znane mi szyszkówki bardzo nietypowa, w zasadzie ciemny brąz jakby z odcieniem bordowym. Trudno określić bo tak jak wspomniałem w lesie było już prawie ciemno, w mieszkaniu przy sztucznym świetle to można "dobrze się przejechać", a na drugi dzień to już była "musztarda po obiedzie":- (

W każdym bądź razie, powierzchnia kapelusza bardzo delikatnie omszona.

od maj.2003

2. Jesli szyszkówki to dość ciekawe ?
9.wrz.13 14:23
Anna Kujawa "AniaK"

Raczej Xerula

od maj.2009

3. Jesli szyszkówki to dość ciekawe ?

O Xerula myślałem ale spokoju mi nie daje ten drugi znaleziony tuż obok na szyszce.

Bardzo podobny, chociaż nie wykluczone, że inny gatunek?

Stąd ten typ.

od maj.2003

4. Jesli szyszkówki to dość ciekawe ?
9.wrz.13 14:41
Anna Kujawa "AniaK"

trzeba by popatrzeć w blaszki pod mikroskopem:-)

od maj.2009

5. Jesli szyszkówki to dość ciekawe ?

Ujęłaś to bardzo delikatnie, rozumiem, że nie chciałaś być "brutalna" i napisać po prostu:

MIKROSKOP!!!:-)))

od maj.2003

6. Jesli szyszkówki to dość ciekawe ?
9.wrz.13 15:40
Anna Kujawa "AniaK"

:-)))

od wrz.2005

7. Jesli szyszkówki to dość ciekawe ?

Zerknę

od wrz.2005

8. Jesli szyszkówki to dość ciekawe ?

Baeospora myosura

wiem ze po makro nienienie, ale zarodniki <3. 8 um długie, amyloidalne, cystydy się zgadzają, skorka kapelusza też

od maj.2003

9. Jesli szyszkówki to dość ciekawe ?
16.lut.15 08:29
Anna Kujawa "AniaK"

oj, bardzo po makro nienienie

nic nie powinno się po mikro zgadzać z Baeospora:-)))

od maj.2009

10. Jesli szyszkówki to dość ciekawe ?

no jak nie?:-))

Zarówno grzyby jak i dziewczyny potrafią nas zaskoczyć... może dlatego je kochamy:-)))

a na poważnie to pewnie ta odmienność, to za przyczyną równarki o której wcześniej wspominałem. Szyszki zostały przysypane ziemia, a wraz z nimi grzybki na niej występujące i musiały sobie jakoś radzić. Udało im sie wybrnąć na powierzchnię ale właśnie takim kosztem jak widzimy.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji