Zdjęcia prezentowane w tym fotoreportażu powstawały w ciągu trzech kolejnych dni. Były one wykonywane w czterech miejscach oznaczonych na mapie firmy Compass kolorowymi kółkami.
Jest 23 marzec. Zaczynamy w zielonym kółku. Na początku będzie trup. Bardzo mocno powiało i to od wschodu. Wichura powaliła w parku obok Muzeum jodłę jednobarwną - Abies concolor. Zdjęcia zostały wykonane niemalże natychmiast po tym wydarzeniu. Gwoli ciekawości, kiedy prawie dwa miesiące wcześniej od zachodu powiał Kirył temu drzewu nic się nie stało. Na początku ofiara w całej okazałości.
Ofiarą tej samej wichury padła także reklamowa wystawka blach w firmie działającej na moim podwórku. Patrz żółte kółko.
Następnego dnia, czyli 24 marca udałem się na spacer do Kościelca. Pierwszą porcję zdjęć wykonałem w parku oraz otoczeniu kościoła - fioletowe kółko. Zacząłem od zbliżenia kwiatostanu kokoryczy pełnej - Corydalis solida.
Za to runo rozjaśniał kwitnący ziarnopłon wiosenny - Ficaria verna. Ten osobnik wyróżnia się szerokimi płatkami korony.
Dalsze zdjęcia przedstawiają ruiny budynku przy skrzyżowaniu ulicy 29 Listopada z rzeką Chechło. Czerwone kółko na mapie znajduje się w złym miejscu. Powinno być przecznicę wyżej, tak gdzie rzekę przecina wykropkowany na czarno szlak rowerowy. Ta ruina to już historia. Teraz stoi tam bardzo ładny dom.
Jak widać przyroda zaczęła ją dopiero brać we władanie o czym świadczy wiek samosiewek. Na murze jest to brzoza brodawkowata - Betula pendula, a przed budynkiem jesion wyniosły - Fraxinus excelsior.
Następnego dnia, czyli 25 marca urządziłem sobie bezkrwawe łowy w moim prywatnym ogródku skalnym. Powracamy na obszar żółtego kółka. To też historia, ponieważ musiałem go zlikwidować. Zaczynam od fiołka wonnego - Viola odorata. Ten gatunek od czasu do czasu pojawia się w moim ogrodzie. Należy on bowiem do kategorii raz sadzisz, potem tylko plewisz.
Jednocześnie, ponieważ ten aparat miałem od niedawna ćwiczyłem sporo. Oto makro znamienia słupka szafranu wiosennego - Crocus vernalis.
Całość kończę zbliżeniem kwiatu forsycji pośredniej - Forsythia intermedia. Ten krzew wciąż zdobi mój ogród.