bio-forum.pl

Duży, blaszkowy, z długim trzonkiem ukrytym w ziemi

bez logowania - można przeglądać
GRej63015

użytkownik obecnie bez konta na forum

1. Duży, blaszkowy, z długim trzonkiem ukrytym w ziemi
3.paź.06 23:25
"Anna Hreczka" (b/log.)
grzyb
grzyb
grzyb

Las sosnowo-jodłowy z domieszkami. Grzyb dość duży. Tylko kapelusz widoczny jakby położony na ściółce. Blaszki ciemnobeżowe.

od cze.2010

2. Duży, blaszkowy, z długim trzonkiem ukrytym w ziemi
5.paź.06 19:16
Piotr Grzegorzek

Stawiam na jakiegokolwiek zasłonaka, który już utracił swoją zasłonkę. Tu jednakowóż bez owocnika i dogłębnych badań mikroskopowych niczego innego nie da się wymyslić. Nieżyjący już Andrzej Nespiak poświęcił temu rodzajowi dwa tomy Flory Polski; mam je wszystkie; a ponadto jeden rosyjski, a nawet Nosera z lat osiemdziesiątych ubiegłego wieku ale i tak nie potrafię sobie poradzić z tym rodzajem.

użytkownik obecnie bez konta na forum

3. Duży, blaszkowy, z długim trzonkiem ukrytym w ziemi
7.paź.06 16:55
"Anna Hreczka" (b/log.)

Nie było ani śladu osłony, trzon raczej zupełnie gładki, więc mi nie pasował do zasłonaków. A czy to nie może być jakaś Inocybe czasem?

od wrz.2006

4. Duży, blaszkowy, z długim trzonkiem ukrytym w ziemi

Też bym stawiał na jakiegoś strzępiaka sp.

od cze.2010

5. Duży, blaszkowy, z długim trzonkiem ukrytym w ziemi
7.paź.06 17:31
Piotr Grzegorzek

W każdym bądź razie rodzina Cortinariaceae. Uwaga druga, nie wszystkie zasłonaki mają zasłonę przez całe życie.

od paź.2006

6. Duży, blaszkowy, z długim trzonkiem ukrytym w ziemi
7.paź.06 17:40
Anna Hreczka "AHa"

Ten wydawał mi się stosunkowo młodym, chociaż dość dużym grzybem, jeszcze nawet całkowicie nie wydostał się na powierzchnię. Było ich tam kilka i wszystkie wyglądały podobnie. Poza tym nie wiem czy zasłonaki mają takie karbowane kapelusze. Ja, niestety jestem tylko amatorem i tak na prawdę to "wiem, że nic nie wiem". Nie będę się więc spierać. Może to właśnie Ty Piotrze masz rację:-).

od maj.2003

7. Duży, blaszkowy, z długim trzonkiem ukrytym w ziemi
8.paź.06 07:28
Anna Kujawa "AniaK"

No dziwiląg - podeślij go Aniu przy okzazji przesyłania suszków bazowych.

od paź.2006

8. Duży, blaszkowy, z długim trzonkiem ukrytym w ziemi
8.paź.06 08:29
Anna Hreczka "AHa"

Na pewno podeślę razem z następną przesyłką:-)

od maj.2003

9. Duży, blaszkowy, z długim trzonkiem ukrytym w ziemi
1.maj.07 18:31
Anna Kujawa "AniaK"

W końcu siadłam do tego grzybka. Wyszło mi, że to zasłonak wyniosły (Cortinarius lividoochraceus = C. elatior). Aniu, nie ma go na czerwonej liście ale jest znany z tak małej liczby stanowisk, że przyjmuję go do rejestru. Gdybyś trafiła na niego w sezonie - czy mogłabyś zebrać ze dwa owocniki i mi dosłac - ten jeden jest w dość kiepskim stanie:- (

od paź.2006

10. Duży, blaszkowy, z długim trzonkiem ukrytym w ziemi
16.paź.10 01:00
Anna Hreczka "AHa"
Cortinarius lividoochraceus5
Cortinarius lividoochraceus

Tym razem udało się zebrać i ususzyć. Myślę że to ten gatunek, ale chyba też bardzo zmienny. Jeden owocnik był gigantyczny, ale nie udało mi się w całości ususzyć (jest fragment kapelusza). A to fotki tych, które znalazłam w różnych częściach lasu, w jednym miejscu były 3 owocniki, a inne pojedynczo.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji