bio-forum.pl

2007-03-21 Chrzanów - niespodzieway atak zimy

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2007-03-21 Chrzanów - niespodzieway atak zimy
3.wrz.13 06:13
Piotr Grzegorzek

Onego roku było raczej ciepło. W wielu miejscach wszystko kwitło. Ba nawet w grudniu 2006 roku przeżyliśmy niespodziewany atak wiosny. Teraz w pierwszy dzień kalendarzowej wiosny po raz pierwszy od dłuższego czasu sypnęło śniegiem. Na początku jednak miejsce akcji.

Tak było tego dnia wczesnym rankiem. To śnieg z poprzedniego dnia.

Na gałązce jodły pospolitej - Abies alba utrzymywały się skupiska topniejącego śniegu.

Spadały krople wody.

Resztki śniegu znajdowały się na rozwijających pędach krzewów liściastych. To jest tawuła japońska - Spiraea japonica.

Potem na chwilę wpadłem do ogrodu Domu Urbańczyka, gdzie w najlepsze kwitł dereń jadalny - Cornus mas.

Kwitł również i to od stycznia oczar chiński - Hamamelis mollis. Także na jego kwiatach krople wody wyglądały malowniczo.

Te zdjęcia miały udokumentować kończącą się zimę. Jednakże około południa zaczęło się. Oto widok z okna mojego gabinetu.

Kiedy się uspokoiło wyszedłem ponownie do parku.

Ze szpilek jedlicy - Pseudotsuga menziesi kapała już woda.

Tak samo malowniczo wyglądały szpilki świerka kłującego - Picea pungens.

Trochę śniegu utrzymywało się na pędach cisu pospolitego - Taxus baccata.

Tym razem uporczywie polowałem na krople wody.

A to już gałązka dzikiego bzu czarnego - Sambucus nigra.

Na zakończenie tego fotoreportażu uchwyciłem gałązkę róży pomarszczonej - Rosa rugosa.

od cze.2010

2. 2007-03-21 Chrzanów - niespodzieway atak zimy
3.wrz.13 06:14
Piotr Grzegorzek

Wczesne kwitnienie oczaru chińskiego jest udokumentowane tutaj - [bf#540621]

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji