bio-forum.pl

Russula grisea ?

bez logowania - można przeglądać
Russula

od paź.2007
#0

1. Russula grisea ?
1
2
3

2. 09. 2013 skraj lasu - dąbki, olchy, sosny, gruszka, trzmielina, czeremcha. Smak łagodny z jakąś dziwną nutą, zapach słaby, nierozpoznawalny. Skórka schodzi tylko z brzegu kapelusza.

4

reakcje na KOH

od paź.2007
#0

2. Russula grisea ?
1
2
3

I wczorajsze znalezisko z innego lasu, które uważam za ten sam gatunek. Skraj lasu - dęby, sosny, robinie i krzaczory :)

5

wysyp

6

KOH

7

FeSO4

od lis.2008
#0

3. Russula grisea ?
2.wrz.13 19:46
ala mikołaj "wink"

albo R. parazurea, która różni się od R. grisea brudno-szaro-zielonym kapeluszem, w środku ciemno-granatowo-szary, z nieznacznym oliwkowym odcieniem, czasem brązowo lub ochrowo plamisty, często rośnie pod sosnami, *ma zapach sera camembert, nieznacznie jaśniejszy wysyp (IIa-b) i prawie siateczkowate zarodniki

R. grisea ma mieć nieznacznie ciemniejszy wysyp (nawet IIc), kapelusz bardziej w fioletowo-niebieskim odcieniu, zarodniki grzebieniaste lub częściowo řetízkovité (łańcuszkowate?)

no i czy reakcja z FeSO4 to jest barwa żywo-pomarańczowa/ morelowa (R. grisea), czy jasno-różowo-pomarańczowa/ brudno-różowo-brązowawa (R. parazurea)

KOH dla skórki to: jasno-pomarańczowy (R. grisa) i czerwono-pomarańczowy (R. parazurea)

dla miąższu i kory trzonu podobnie

nic, tylko się za głowę złapać, widzisz, masz przed sobą, zdecyduj: D

* prośba do obcujących z czeskim językiem, coby mi wyjaśnili znaczenie słowa "zavadající", w kontekście "u zavadajících plodnic", bo słownik podaje: "mylące, wprowadzające w błąd", a to jakoś mi tu (i w innych przypadkach) nie leży

może "u wysychających"?

edit: aaa, no i u R. parazurea miąższ pod skórką ma być biały a u R. grisea jasno-różowo-lila

(wypowiedź edytowana przez wink 02. września. 2013)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji