bio-forum.pl

2013-07-19 Chrzanów - ulica Sokoła, nowe odkrycia

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2013-07-19 Chrzanów - ulica Sokoła, nowe odkrycia
1.wrz.13 14:07
Piotr Grzegorzek

Tego dnia idąc niespiesznie do pracy przeszedłem się wzdłuż ulicy Sokoła z południa na północ, tak jak to zaznaczyłem na mapie firmy Compass.

Główną ozdobną tej ulicy są klony zwyczajne w odmianie kulistej - Acer platanoides "Globosa".

Tu i ówdzie pojawiają się inne drzewa, ale tamten gatunek rządzi.

W pobliskim ogrodzie Powiatowego Centrum Edukacji zauważyłem kwitnącą lipę - Tilia. Do tej pory nie zwracałem na nią szczególnej uwagi.

Przy bliższym poznaniu okazało się, że jest to lipa krymska - Tilia euchlora. Pokazuje to dłuższa sesja fotograficzna.

Oto ten gatunek z pewnej oddali.

Idziemy dalej. Przekraczam teraz ulicę Focha.

Tutaj w ogrodzie zwracam uwagę na perukowca podolskiego - Cotinus coggyria.

Przekroczyłem teraz ulicę Piłsudskiego. Stoję w cieniu klonu zwyczajnego w odmianie kulistej - Acer platanoides "Globosa". Te drzewa tworzą w tej okolicy bardzo specyficzny nastrój.

Wkrótce potem na poboczu pod zjadliwie pomarańczowym budynkiem przyglądam się blekotowi pospolitemu - Aethusa cynapium.

Są tutaj także okazałe kasztanowce zwyczajne - Aesculus hippocastanum. Drzewa miały już związane owoce. To jest pomiędzy ulicą Grunwaldzką a Słowackiego

Bliżej ulicy Słowackiego mamy taki widok.

Te drzewa obumierają, ale na raty. To skutek niewłaściwie prowadzonych zbiegów pielęgnacyjnych.

Tak to wygląda, kiedy patrzymy w nasadę korony.

Zazwyczaj zabiegi takie powinni wykonywać chirurdzy drzew. Czasami do tych prac zatrudnia się rzeźników drzew, bo wychodzi taniej.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji