bio-forum.pl

Galerina paludosa (Olaras)

bez logowania - można przeglądać
∗0↓0 #7↓7

od maj.2002

1. Galerina paludosa (Olaras)
g1

W sumie te hełmówki to nie są specjalnie atrakcyjne, ale jak na temat wczesno zimowy niech będzie:-)

PRAKTYCZNY KURS OZNACZANIA HEŁMÓWEK CZ. I:

Brodząc po kaszubskich torfowiskach w Nadleśnictwie Burchactwo w poszukiwaniu Mitrula paludosa trafiłem na takie grzybki, które z razu wziąłem za maślankę długotrzonkową lecz przy bliższym oglądzie okazały się należeć do szacownego rodzaju hełmówek herbu "TOSAMO".

Widok ogólny (NR 1 z listy Ani) napotkanych egzemplarzy przedstawiał się następująco:

cdn

od maj.2002

2. Galerina paludosa (Olaras)
g2
g3
g4
g5

Niestety brak zdjęcia przedstawiajacego podstawę trzonu, ale w odpowiedzi na postulat NR2 z listy Ani proszę obejrzeć taką seryjkę ujęć:

Na drugim zdjęciu płat mchu torfowca został odsłonięty i obnażona została dysproporcja między średnicą kapelusza, a długością trzonu...

cdn

od maj.2002

3. Galerina paludosa (Olaras)
g7
g8
g9

Kapelusze tego gatunku w stanie świeżym prezentowały się następująco:

cdn

od maj.2002

4. Galerina paludosa (Olaras)
g10

A oto blaszki - sposób ioch przyrastania można chyba określić jako "przyrośnięte do lekko zbiegających":

cdn

od maj.2002

5. Galerina paludosa (Olaras)
g11

Punkt 5 z listy Ani trzeba "wyłuskać" z innych ujęć, ale za to Punkt 6:

cdn

od maj.2002

6. Galerina paludosa (Olaras)

CDN w ostatnim poście wpisał się automatycznie, bo to już wszystko jeśli chodzi o materiał zdjęciowy. Ciekaw jestem czy to wystarczy do oznaczenia gatunku (z uzasadniemniem:-).

od maj.2003

7. Galerina paludosa (Olaras)
22.lis.04 08:15
Anna Kujawa "AniaK"

Darek jak to hełmówki nieatrakcyjne? Zagadkowe, kamuflujace się, updabniające jedna do drugiej, intrygujące, tajemnicze, enigmatyczne, stawiające przed grzybiarzem wyzwanie (mniejsze co prawda niż zasłonaki i te Twoje grudki na gałązkach, ale zawsze:-)))

Ale do rzeczy. Dobre zdjęcia:-) widać wyraźnie te cechy, które mogą być ważne:-)

Według mnie i tego co wyczytałam to powinna być hełmówka błotna (Galerina paludosa).

Uzasadnienie:-)

- związana z mchem torfowcem

- ma wyraźnie wykształconą osłonę i to właśnie jest cechą charakterystyczną dla tego gatunku. Pozostałe gatunki związane z torfowcem są "łyse" i pewnie nie dadzą się zidentyfikować "po zdjęciu":-)

⇒ dodaj wypowiedź
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji