bio-forum.pl

Vito - listopad 2004

bez logowania - można przeglądać
∗0↓0 #12↓12

od kwi.2004

1. Vito - listopad 2004

od wrz.2004

2. Vito - listopad 2004
18.lis.04 22:26
Maciej Malec "maciej_m"

Tak, pasuje, potwierdzam.

od maj.2003

3. Vito - listopad 2004
19.lis.04 17:21
Anna Kujawa "AniaK"

Hełmówek w mchach "niestety" mamy kilkanaście gatunków i do tego bardzo podobnych do siebie. Nie zaryzykuję stwierdzenia jaki to gatunek na podstawie zdjęcia:-)

od maj.2002

4. Vito - listopad 2004

Ja za to nie mam takich oporów i bez mrugnięcia okiem wytypuję kilka prawdopodobnych gatunków:-):

Galerina stordalii

Galerina aff. hypnorum

Galerina atkinsoniana

Galerina decipiens

Galerina sphagnorum:-)

od kwi.2004

5. Vito - listopad 2004

W każdym razie jesteśmy dalej o kilka kroków.

Miałem dostęp do Encyklopedii kieszonkowej Grzyby Edmunda Garnweidnera, i tam, poz. 63. Wydaje mi się, że moje zdjęcie oddaje całą treść opisu Hełmówki rokietowej z tejże książki. I pewnie zamieszczając to zdjęcie w pięciu innych pozycjach można spokojnie dać ten sam opis, a zmieniać tylko nazwę gatunku. (za Darkiem nazwy j. w) Bo tak po prawdzie, jaką mamy pewność, że to, to jest to?

Myślę, że do każdego z wymienionych gatunków potrzeba np. 20 zdjęć, w tym 10 makroskopowych i 10 mikroskopowych i bardzo fachowy opis. Wtedy może się pokona pewną "niemoc" z załoniakami, grzybówkami, hełmówkami itd. Ale kto to ma zrobić, jakimi sposobami i jakimi metodami?

od maj.2003

6. Vito - listopad 2004
21.lis.04 17:39
Anna Kujawa "AniaK"

G. sphagnorum nie!!!

Ale i G. hypnorum też nie. G. hypnorum jest jedną z mniejszych hełmówek. W porywach kapelusz osiąga 1 cm średnicy, a trzonek zazwyczaj ma ok 2 cm długości. Ta na zdjęciu jest za duża.

Swoją drogą to hełmówki - szczególnie te malutkie i podobne do siebie - kuszą mnie od jakiegoś czasu i nie wiem czy się w nowym sezonie nie zbiorę i nie zrobię przeglądu (zdjęcia lub skany) pospolitych gatunków. Wtedy bedę mogła cos więcej o nich powiedzieć. Bo może mają jakieś cechy charakterystyczne tylko trzeba je po prostu zobaczyć?

od kwi.2004

7. Vito - listopad 2004

Aniu. Wesprę Cię, w miarę moich możliwości i umiejętności. Jeżeli da się w ciągu roku oznaczyć, opisać i zobrazować kilkanaście gatunków z rodzaju Galerina, to by było wspaniale.

od maj.2003

8. Vito - listopad 2004
21.lis.04 18:12
Anna Kujawa "AniaK"

Zobaczę co mi się uda, bo zazwyczaj moje plany nieco wykraczają poza moje możliwości czasowe:-))) a chęci przewyższają realne możliwośći;-))

Ale jeśli jesteś chętny do fotografowania (i zbioru!!!) hełmowek to Ci napiszę na co trzeba będzie zwrócić uwagę, żeby ich zdjęcia mogły mieć wartość diagnostyczną.

od kwi.2004

9. Vito - listopad 2004

To są bardzo fotogeniczne grzybki. Może być różnie, ale plany trzeba snuć. Pogoda też może sprawić niespodziankę. Bardzo proszę o wskazówki. Tylko zdjęcia mikroskopowe odpadają, ze względu na brak sprzętu do tego celu.

od kwi.2004

10. Vito - listopad 2004

Dobrze Aniu, pod Twoje wskazówki będę miał czas dostosować sobie odpowiedni sprzęt i przemyśleć metodykę mojej pracy.

KTO ZAJMIE SIĘ MIKROFOTOGRAFIĄ?

od maj.2003

11. Vito - listopad 2004
21.lis.04 19:06
Anna Kujawa "AniaK"

Nie wiem:-) Ja nie:-) Ja się zajmę oznaczaniem:-) Ale nie wiem czy mikrofotografie będą konieczne. Zawsze można je zrobić z suchego materiału:-)

od kwi.2004

12. Vito - listopad 2004

Dużymi literami wywołuje chętnego. Dla mnie Twoja rola jest jasna od początku.

⇒ dodaj wypowiedź
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji