bio-forum.pl

rydz świerkowy?

bez logowania - można przeglądać
Asco*

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. rydz świerkowy?
3.paź.06 12:19
wiola ("wiola")
niby rydz
kolejne zdjęcie
i jeszcze jedno...

Byłam dzisiaj na rydzach i znalazłam takie grzyby (patrz foto) ja bym powedziała że to rydz świerkowy; rośnie pod świerkami i między innymi rydzami, ma pomarańczowe mleczko, ale pewna Pani która była też na grzybach powiedziała żebym tego nie zbierała i że to nie jest rydz. Bardzo prosze o porady

od sie.2002

2. rydz świerkowy?
3.paź.06 12:24
"pimpek"

wiolu, nie weszły fotki.

Czekam niecierpliwie, bo znam r. świerkowe i tylko je zbieram - bo innych u nas nie ma :)

od sie.2002

3. rydz świerkowy?
3.paź.06 12:31
"pimpek"

No więc sprawa wygląda tak, że jest to rydz świerkowy, ale porażony przez pasozyta z klasy workowców, zapewne przez grzyba Hypomyces lactifluorum (Schwein.) Tul.

Zazwyzaj się ich nie zbiera, bo są to chore grzyby, ale sam osobiście znam ludzi, którzy takie rydze zbieraja i jedzą :) I żyją :)

od sie.2005

4. rydz świerkowy?
3.paź.06 12:33
Anamorf

no, nie wiem, to moze być mleczaj poźnojesienny

od sie.2002

5. rydz świerkowy?
3.paź.06 12:43
"pimpek"

hehehe, nie popatrzyłem na pierwszy obrazek.

Tak, masz rację. Świerkowy miały odcienie zieleni.

Ale poza tym wszystko się zgadza, mleczaj, jadalny, chory :)

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

6. rydz świerkowy?
3.paź.06 12:51
wiola ("wiola")

dziękuję za odpowiedzi, pozdrowienia!

od sie.2005

7. rydz świerkowy?
3.paź.06 12:57
Anamorf

z mojego doświadczenia wynika, że takie porazone pasozytem sa gorzkie i niesmaczne. czy na późnojesiennym pasoźytuje ten sam pasożyt co na świerkowym?

od sie.2002

8. rydz świerkowy?
3.paź.06 13:00
"pimpek"

Nie wiem. Z doświadczenia wiedzieć nie mogę, bo późnojesiennego nigdy nie spotkałem, zaś z literatury nie pamiętam.

od sie.2002

9. rydz świerkowy?
3.paź.06 13:01
"pimpek"

od gru.2005

10. rydz świerkowy?

Na mleczaju jodłowym, d. późnojesiennym:-) Pod jodłami, ale według niektórych źródeł, np. nahuby.sk również pod świerkami.

(wiadomość edytowana przez zygmunt 03. października. 2006)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji