bio-forum.pl

Coprinus z olsu

bez logowania - można przeglądać
∗0↓0 #7↓7
GRej334614

od paź.2007

1. Coprinus z olsu
1
2
3

15. 08. 2013 Ols, fragment lasu, z bujnym poszyciem z roślinności zielnej i podszytem z krzewów liściastych gł. kruszyny. Na ziemi i na drobnych szczątkach roślinnych.

od wrz.2005

2. Coprinus z olsu

C. heterothrix

od paź.2007

3. Coprinus z olsu

Mam pytanie do kustoszy GREJ-a, w szczególności do Błażeja. Z moich notatek wynika, że zgłosiłem to znalezisko jako Coprinus heterothrix, a jego ID to 229614. Niestety nigdzie nie mogę znaleźć tego zgłoszenia. W Catalogue of Life piszą, że Coprinus heterothrix jest to ambiwalentny synonim Coprinellus heterothrix.

Wypadało by zatem rozwinąć to "C." bo raz, wynika że mogą to być dwa osobne gatunki, dwa - w atlasie gatunek przedstawiony jako Coprinellus heterothrix jest zupełnie niepodobny do tego mojego, co by mogło świadczyć o pierwszym.

Z góry dziękuję za wyjaśnienie sprawy :)

od wrz.2005

4. Coprinus z olsu

1. Coprinus, ale przyjmując nomenklaturę wg Funga Nordica to synonimy. Nie wierzę i nie ufam już wszelkim katalogom i bazom "internetowym".

2. Nie mam pojęcia, w swoich notatkach nie mam śladu, że zgłoszenie było zaakceptowane (zawsze dodaje numer zgłoszenia do etykiety). Nie było też intencjonalnie usunięte.

3. W atlasie jest błąd - kolekcja JS o numerze 04. 08. 2014_1 była "mieszana" - Parasola leiocephala cf. + C. heterothrix, a do atlasu trafiły wszystkie. C. h. (młode) to tylko to zdjęcie: grzyby.pl

od paź.2007

5. Coprinus z olsu

Ale rozumiem, że Masz te suszki, skoro oznaczone :)

Muszę zatem zapytać admina co się mogło stać za zgłoszeniem, bo skoro mam numer zgłoszenia to musiało zostać wysłane i "zainwentaryzowane". Nawet, jak bym pokręcił jakieś cyferki, to powinno pojawić się w spisie gatunków zgłoszonych.

od wrz.2005

6. Coprinus z olsu

tak, suszki są

od paź.2007

7. Coprinus z olsu

Zgłoszony id: 334614

⇒ dodaj wypowiedź
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji