Wydaje mi się trochę za delikatny na Conocephalum conicum i nie ma "ślimakowej skórki", ale nic innego mi nie pasuje. Przepraszam że wygląda on jak wyjęty psu z gardła, ale spędził on trochę czasu w kieszeni spodni;)
Zaobserwowałem owe poletka z aparatami szparkowymi. Ciekawi mnie czy są wyrózniane w obrębie tego gatunku jakieś drobniejsze gatunki, bo wydaje mi się (jeśli to jest C. conicum) że jest to gatunek dość zmienny.
Ten gat. jest dość zmienny, ale o podgatunkach, formach, czy var. nie wiem. W 2005 r. odkryto (wyodrębiono) Conocephalum salebrosum.
A na czym (gdzie) on rósł? Czy był podobny w terenie do tego z wątku? Czy na powierzchni występowały,, kubeczki,, z rozmnóżkami? Pytam ze względu na te ciemnie linie wzdłóż plechy.
Jest podobny do tego z linkowanego wątku, a siedliskiem gdzie rósł były szuwary paprociowe (Thelypteridi-Phragmitetum). Kubeczków nie zaobserwowałem.
Na takim siedlisku mógł by występować. Przy okazji chciałbym przeprosić za błąd ortograficzny, który znalazł się w moim wpisie (25 lat pobytu poza granicami kraju czasami daje o sobie znać).
a czy nie jest to Marchantia polymorpha? Te ciemne smługi na plesze....
Tak właśnie moje dodatkowe pytania w tym kierunku zmierzały, z tym że nie można tutaj jednoznacznie powiedzieć z którym z podgat. ewent. mamy do czynienia. U Marchantia polymorpha subsp. polymorpha (M. aquatica) ciemne smugi przebiegają wyraźnie przez całą plechę. U M. polymorpha subsp. ruderalis (M. polymorpha s. str. auct.) ciemna smuga jest na ogół mniej wyraźna, często przerywana ( ale nie wiem jak to się ma, gdy jest w stanie suchym). Pod mikroskopem można je odróżnić po łuskach brzusznych wyst. od spodu przy końcu plechy (jednowarstwowe listkopodobne). U pierwszego łuski są +/- całobrzegie u M. polymorpha var. ruderalis są ostro ząbkowane.
Na wycinku ze zdjęcia plechę przeplatał prawdopodobnie Chiloscyphus polyanthos