bio-forum.pl

poskręcany, ale jak płonnik włosisty

bez logowania - można przeglądać
mszaki

od gru.2007

1. poskręcany, ale jak płonnik włosisty
mech1
mech2
mech3

Rósł pod Warszawą u podstawy piaszczystej wydmy, na murawie piaszczystej, choć nieco liści brzozowych i gałązek na nią nawiewało.

czy to po prostu poskręcany płonnik, czy jednak coś innego? Byłbym wdzięczny za podpowiedzi.

od gru.2006

2. poskręcany, ale jak płonnik włosisty
14.sie.13 22:38
Jaroslaw Makowski "maj"
p

Nie umiem tutaj coś konkretnego powiedzieć. Osobiście nie widziałem nigdy płonnika tak skręconego. Płonniki mają dość grube liście i suche,, przytulają,, się do łodyżki ( może w zaznaczonym na zdj. miejscu jest Polytrichum piliferum). Co widać ze zdjęć, to łodyżka wydaje się być czerwonawa lub ma chwytniki, jest nierozgałęziona i ma mniejsze listki. Nie widać, czy listek jest na dole szeroki, czy jest +/- równowąski. Na Racomitrium canescens mi nie wygląda.

od maj.2007

3. poskręcany, ale jak płonnik włosisty

No właśnie, płonnika tak skręconego jeszcze nie widziałem i dlatego myślę że może to być coś innego. Możliwe że jest to Racomitrium lanuginosum, on tak wygląda czasem (jak to mówi moja koleżanka: sprany sweter).

od gru.2007

4. poskręcany, ale jak płonnik włosisty

dziękuję za odpowiedź, nie mam większej ilości zdjęć niestety. Długo się zastanawiałem, bo P. pilferum rósł obok i kształt listków pod lupka miał niemal identyczny, był włosek i łodyżka wyglądała tak samo, tylko nie miał skręceń. Populacja tego czegoś poskręcanego była liczna (około 2m2 w takiej gęstości jak na zdjęciu).

od gru.2006

5. poskręcany, ale jak płonnik włosisty
15.sie.13 18:07
Jaroslaw Makowski "maj"

Do gat. mchów ze skręcającymi się liśćmi należą jeszcze m. in. Tortella i Pleurochaete squarrosa. Na Torella to nie wygląda z kilku powodów, więc może jeszcze ewent. Pleurochate s. Lubi takie słoneczne miejsca na piasku, który może być zobojętniany przez te liście. Końcówki tak szpiczastych i suchych liści mogą nieco przypominać włoski. Gęstość pasuje, gdy nie jest skręcony. Kolor nie za bardzo pasuje.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji