Kończąc serial, który powstał tego dnia zatrzymamy się jeszcze na chwilę w Chrzanowie. Teraz na cytowanej mapie firmy Compass jest to trasa oznaczona kolorem powiedzmy różowym.
Zarazem znajduję się po zachodniej stronie linii kolejowej Trzebinia - Oświęcim. Tę okolicę cechuje spora ilość rukiewnika wschodniego - Bunias orientalis. Gwoli ścisłości wszystkie rośliny były zdrowe.
Zasadniczo jest to miejsce ruderalne, więc wszystko tutaj można znaleźć ale biomasę przede wszystkim. To zrozumiałe, skoro teren graniczy z ogrodem działkowym.
Rosnący pośrodku tej instalacji krzew to wierzba iwa - Salix caprea. Na jej liściach znalazłem rdzę Melampsora caprearum.
Poza tym była tutaj przytulia czepna - Galium aparine porażona przez wroślika - Peronospora aparines.
Pomiędzy drogą a linią kolejową znajdują się garaże. Tutaj także coś się zieleni. Zaczynamy od podagrycznika pospolitego - Aegopodium podagraria oraz pokrzywy zwyczajnej - Urtica dioca.
Są też krzewy. Ten gatunek to śliwa wiśniowa - Prunus cerassifera.
Trochę to maskuje zieleń. Tutaj jest to między innymi jaskier rozłogowy - Ranunculus repens.
Pomiędzy trawami przyczaiła się siewka orzecha włoskiego - Juglans regia.
Zauważyłem także ostrożeń polny - Cirsium arvense porażony przez rdzę - Puccinia punctiformis. Tutaj jest to stadium uredialne. Ten grzyb to wybredny smakosz. Atakuje jedynie ten gatunek żywiciela.
Opuszczam rejon garaży aby przemieszczać się pomiędzy obwodnicą a granicą ogrodu. Na początku zauważam wierzbę białą - Salix alba, ale zasadniczo celuję w kepę drzew na łuku drogi.
A potem miałem już zdecydowanie dość fotografowania i poszedłem po prostu do muzeum. Mam nadzieję, że nie zanudziłem odwiedzających ten kącik. Kolejny serial też będzie liczył siedem odcinków, chociaż będzie obejmował mniejszy obszar.
(wypowiedź edytowana przez Piotr_Grzegorzek 27. lipca. 2013)
Wierzba, którą uważałem za wawrzynkową została poprawiona na tak zwaną "amerykankę" - Salix eriocephala.