bio-forum.pl

Kolejny 2 mech naziemny z P.Kampinoskiej

bez logowania - można przeglądać

od sie.2012

1. Kolejny 2 mech naziemny z P.Kampinoskiej

od maj.2007

2. Kolejny 2 mech naziemny z P.Kampinoskiej

Jakiś Dicranum, być może D. polysetum?!

od maj.2007

3. Kolejny 2 mech naziemny z P.Kampinoskiej

tak, D. polysetum.

od sie.2012

4. Kolejny 2 mech naziemny z P.Kampinoskiej

No ale D. polysetum powinien chyba mieć poprzecznie pofałdowane liście [to chyba cecha diagnostyczna]. Takich z pofałdowanymi liśćmi było b. dużo, a te okazy nie mają nawet śladów pofałdowania i zwykle D. polysetum miało grube pilśniowe łodyżki od chwytników.

PS. Chyba moje wątpliwości są jednak nieuzasadnione, bo doczytałem, że pofałdowanie/pomarszczenie jest w stanie suchym - pewnie po raz pierwszy zobaczyłem go w komforcie wilgotnościowym;)

od mar.2008

5. Kolejny 2 mech naziemny z P.Kampinoskiej

nie wydaje mi się zeby to było D. polysetum

od gru.2006

6. Kolejny 2 mech naziemny z P.Kampinoskiej
28.lip.13 15:06
Jaroslaw Makowski "maj"
d

Jeśli możesz zrobić powiększenie liścia, to zobacz, czy brzeg liścia jest mocno nieregularnie ząbkowany (od czubka do poniżej połowy listka), bo na tym powiększeniu nie widać. Listki od połowy wzwyż powinny ( choć nie zawsze) mieć płaski brzeg liścia.

od sie.2012

7. Kolejny 2 mech naziemny z P.Kampinoskiej

Niestety ze zdjęć tego nie widać - widać tylko, że brzegi liścia są zawinięte do środka.

od gru.2006

8. Kolejny 2 mech naziemny z P.Kampinoskiej
28.lip.13 22:49
Jaroslaw Makowski "maj"

Moim zdaniem D. polysetum to nie jest. Liście za bardzo zwinięte, fałdowanie liści przeważnie widać obojętnie czy suchy, czy wilgotny (choćby nieznacznie).

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji