bio-forum.pl

Gołąbek pod brzozami (Russula velenovskyi)

bez logowania - można przeglądać
GRej297485 Russula

od gru.2003
#0

1. Gołąbek pod brzozami (Russula velenovskyi)

Buk, brzoza. Kapelusz 4 cm. zapach przyjemny, smak łagodny. Wysyp kremowy.

Od prawej FeSO4 KOH u nasady trzonu, KOH na skórce

od lis.2008
#0

2. Gołąbek pod brzozami (Russula velenovskyi)
28.lip.13 17:39
ala mikołaj "wink"

na początku skojarzył mi się z g. błotnym (Russula paludosa), ale wysyp nie ten (IIIa-c)...

potem R. velenovskyi, ale tu też wysyp musiałby być ciemniejszy niż kremowy, też IIIa-b do IIIc (rzadko ten ciemniejszy)

i tutaj też jest kłopot, bo wg Romagniesi'ego nie ma literki b, więc nie wiem jak to traktować...

reakcję z FeSO4 określiłabym jako jakiś odcień brązu, w notatkach mam jeszcze szaro-różowy, brązowo-pomarańczowy lub brązowo-szary, dla mnie byłby to brązowo-pomarańczowy

obydwa pasują po makro, ale wysyp musiałby być ciemniejszy, po wielkości kapelusza jednak bardziej ten drugi, poza tym R. paludosa rośnie pod iglastymi, no i oczywiście to tylko strzał

(wypowiedź edytowana przez wink 28. lipca. 2013)

(wypowiedź edytowana przez wink 28. lipca. 2013)

od gru.2003
#0

3. Gołąbek pod brzozami (Russula velenovskyi)

Powiem tak. Przyjrzałem się jeszcze raz tej kartce z wysypem i jest bardziej niż kremowy:-)

Gerhardt pisze-R. velenovskyi ma ostrza blaszek bliżej krawędzi zewnętrznej często czerwonawe. Dołączam zbliżenie

od lis.2008
#0

4. Gołąbek pod brzozami (Russula velenovskyi)
28.lip.13 23:37
ala mikołaj "wink"

widziałam krawędź blaszek, bo sobie wcześniej powiększyłam, to może być on, ale jak to się mówi mikroskop;)

od lis.2008
#0

5. Gołąbek pod brzozami (Russula velenovskyi)
17.sty.17 21:05
ala mikołaj "wink"
⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji