bio-forum.pl

Gołąbek pod brzozami (Russula velenovskyi)

bez logowania - można przeglądać
GRej297485 Russula

od gru.2003

1. Gołąbek pod brzozami (Russula velenovskyi)

Buk, brzoza. Kapelusz 4 cm. zapach przyjemny, smak łagodny. Wysyp kremowy.

Od prawej FeSO4 KOH u nasady trzonu, KOH na skórce

od lis.2008

2. Gołąbek pod brzozami (Russula velenovskyi)
28.lip.13 17:39
ala mikołaj "wink"

na początku skojarzył mi się z g. błotnym (Russula paludosa), ale wysyp nie ten (IIIa-c)...

potem R. velenovskyi, ale tu też wysyp musiałby być ciemniejszy niż kremowy, też IIIa-b do IIIc (rzadko ten ciemniejszy)

i tutaj też jest kłopot, bo wg Romagniesi'ego nie ma literki b, więc nie wiem jak to traktować...

reakcję z FeSO4 określiłabym jako jakiś odcień brązu, w notatkach mam jeszcze szaro-różowy, brązowo-pomarańczowy lub brązowo-szary, dla mnie byłby to brązowo-pomarańczowy

obydwa pasują po makro, ale wysyp musiałby być ciemniejszy, po wielkości kapelusza jednak bardziej ten drugi, poza tym R. paludosa rośnie pod iglastymi, no i oczywiście to tylko strzał

(wypowiedź edytowana przez wink 28. lipca. 2013)

(wypowiedź edytowana przez wink 28. lipca. 2013)

od gru.2003

3. Gołąbek pod brzozami (Russula velenovskyi)

Powiem tak. Przyjrzałem się jeszcze raz tej kartce z wysypem i jest bardziej niż kremowy:-)

Gerhardt pisze-R. velenovskyi ma ostrza blaszek bliżej krawędzi zewnętrznej często czerwonawe. Dołączam zbliżenie

od lis.2008

4. Gołąbek pod brzozami (Russula velenovskyi)
28.lip.13 23:37
ala mikołaj "wink"

widziałam krawędź blaszek, bo sobie wcześniej powiększyłam, to może być on, ale jak to się mówi mikroskop;)

od lis.2008

5. Gołąbek pod brzozami (Russula velenovskyi)
17.sty.17 21:05
ala mikołaj "wink"
⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji