bio-forum.pl

Clitopilus hobsonii ?

bez logowania - można przeglądać
GRej229565

od paź.2007

1. Clitopilus hobsonii ?
1
2
3

20. 07. 2013 brzeg zewnętrznej koleiny leśnej drogi w miejscu obniżenia terenu, a zatem i wilgotniejszym od reszty. Grzybki wyrastały na gołej ziemi (?) i nie posiadały trzonów, ewentualnie jakieś szczątkowe. Wielkość największych wahała się w granicach 1 cm.

4

Wyrastały w towarzystwie jakichś Tarzett

od wrz.2005

2. Clitopilus hobsonii ?

Poproszę

od wrz.2005

3. Clitopilus hobsonii ?

od paź.2007

4. Clitopilus hobsonii ?

A toto zgłaszalne jest? Ma to polską nazwę, jaki to ma status itp.? Bardzo skąpo w necie info o tym gatunku, a w skorowidzach bio-forumowych nigdzie też tej nazwy nie widzę.

od lis.2008

5. Clitopilus hobsonii ?
10.gru.13 18:02
ala mikołaj "wink"

a to widziałeś?

"Artykuł zawiera informację na temat dwóch stanowisk Entoloma jahnii Wölfel & Winterh. w Polsce. Gatunek ten notowano w Nadleśnictwie Lipka (Pojezierze Krajeńskie) oraz w rezerwacie przyrody „Krajkowo” (Wielkopolska), w fitocenozach Carici elongatae-Alnetum oraz Galio sylvatici-Carpinetum, podczas wieloletnich badań mikocenologicznych na stałych powierzchniach badawczych"

ib-pan.krakow.pl

od wrz.2005

6. Clitopilus hobsonii ?

Zgłaszalne, chyba nie ma, rzadkie ale raczej niedozbierane - obecnie <10 stanowisk w PL

od paź.2007

7. Clitopilus hobsonii ?

Dziękuję za informacje.

od maj.2009

8. Clitopilus hobsonii ?

Jacku! - Entolomę jahnii trzeba wiedzieć jak szukać, ja w tym roku znalazłem ją na kilku stanowiskach, a wszystko to przez przypadek, kiedy oglądałem miejsce wzrostu czernidłaków. Wyrasta zazwyczaj na dolnej stronie kawałków drewna, leżących na ziemi, w miejscach gdzie drewno omal nie styka się z podłożem, ale nie leży jeszcze ściśle na nim. Z góry zazwyczaj owocniki zupełnie są niewidoczne, więc jeśli chcemy ją znaleźć należy obracać wszystkie grubsze kawałki drewna liściastego. U mnie zazwyczaj wyrasta na grabie i chyba dębie, w okresach bardziej wilgotnych. Jak szeroko jest rozpowszechniona w Puszczy Knyszyńskiej, tego jeszcze nie sprawdziłem ale w każdym bądź razie dość często występuje w okolicach Supraśla w starszych lasach z udziałem grabu.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji