bio-forum.pl

Piestrzyca

bez logowania - można przeglądać
Helvella

od lip.2007
#0

1. Piestrzyca

W zasadzie piestrzycę kędzierzawą znam doskonale, widziałam wielokrotnie, zbierałam, a nawet jadłam (nic szczególnego). Ale ostatnio w parku julianowskim znalazłam trzy sztuki, które mnie zastanowiły. Od normalnej kędzierzawej rózniły się kolorem trzonu. Normalnie trzon jest jasny, a te miały trzon wyraźnie ciemniejszy od kapelusza.

Czy to piestrzyca kędzierzawa, czy też jakaś inna?

od lis.2012
#0

2. Piestrzyca
20.lip.13 17:54
Ewa "Anna73"

Też znalazłam dwie piestrzyce z takimi ciemnymi trzonami. Wtedy było bardzo sucho i grzyby były podeschnięte. Jednak kilka dni później jak spadł deszcz kolejny świeżo wyrośnięty w tym samym miejscu owocnik miał już trzon jasny. Według mnie to piestrzyca kędzierzawa i bez obaw można ją zjeść. Osobiście ją jadłam i smakuje jak każdy grzyb.

(wypowiedź edytowana przez Anna73 20. lipca. 2013)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji