bio-forum.pl

żółty, piekący mleczaj

bez logowania - można przeglądać
GRej227755

od wrz.2006

1. żółty, piekący mleczaj
1
2
3
4

14. 07. 2013. Pod bukiem i grabem. Zapach słaby, przyjemny, grzybowy. Smak początkowo przyjemny, grzybowy, po 30 sek. ostro piekący. Mleczko brudnobiałe, wodnistobiałe. Miąższ biały, później czerniejący z odcieniami fioletu. Kapelusz 10 cm.

od lis.2008

2. żółty, piekący mleczaj
17.lip.13 22:28
ala mikołaj "wink"

od razu mówię, że ze zwykłej ciekawości skorzystałam z klucza, więc to co napiszę nie jest absolutnie żadnym pewnikiem;)

gdyby brzeg kapelusza był filcowaty, mleczko w kontakcie z miąższem przebarwiało się na fioletowo, a grzyb rósł w górach, pod świerkiem czy brzozą, na kwaśnej glebie, to mógłby to być Lactarius repraesentaneus

a jeśli nie, to L. acerrimus lub L. insulsus, zwłaszcza na wapieniu

od wrz.2006

3. żółty, piekący mleczaj

Mleczko oddzielone od miąższu pozostaje wodnistobiałe, rośnie na wapieniu. Mleczko z miąższem fioletowieje, później ciemnieje na brązowofioletowo, miejscami tylko czarnofioletowo. Pasuje mi Lactarius flavidus, tylko ten smak, dla mnie piekący.

od wrz.2006

4. żółty, piekący mleczaj
1

2013. 08. 03.

2

po przekrojeniu

3

po kilku godzinach

od maj.2003

5. żółty, piekący mleczaj
5.sie.13 08:02
Anna Kujawa "AniaK"

Według mnie wszystko wskazuje na mleczaja żółtawego (L. flavidus). Smak ostry, partner mykoryzowy - grab, cechy mleczka, kolor kapelusza. Uznałabym, że to on.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji