Dzisiaj 25. 09 znalazłem te grzybki na kupie - chyba kuny.
W tej kupie były niestrawione skórki z owoców jarzębiny, no i na nich to coś:-)))
Miały około 3-5mm
Piotrek... jesteś wręcz niesamowity z tymi zdjęciami...
Mam pytanie: czy to małe buławki, czy grzybki? - klasyczny trzonek i owocnik (kapelusik jeszcze nie rozwiniety)?
Wygląda jakby ktoś powtykał zapałki w kupę:-)
Podoba misię tekst z zapałkami:-)))
Marku: to jest coś jakby zapałka - pałeczka z zarodnikami "siarką".
Trudno micokolwiek więcej powiedzieć:-) o tym czymś:-)))
Mikroskop koniecznie - wygląda interesująco.
Posłałem pod mikroskop Piotra P.
Zobaczymy co tam zobaczy.
Piotrze
Czy udało się coś z tymi grzybkami?
Ślicznotki doszly do mnie, ale, że zmogła mnie choroba to i mikroskopowanie się przesunęło...: (
Coś konidialnego.... lub "pleśń"!! Nie wiem co i nie podejmuję się tego stworka oznaczyć. Odesyłam zostawiwszy sobie kilka w zbiorze.
Te duże pałeczki to jest zbiór pojedynczych grzybków - na substracie wystepują i pojedyncze i te "zbiorowe".
Pojedynczy to normalnie z substratu wyrasta trzonek złożony z jednej lub tylko kilku strzepek (bezbarwnych, gładkich, z przegrodami) a na górze są zarodniki (nie udało mi się zaobserwować trzonków np. konidialnych).
Te zbiorowe po prostu sa mega :) Trzonek składa się z tysięcy pojedynczych strzępek, które się splataja i razem tworzę porządny trzon
jeden zarodnik "trzyma się" drugiego za pomocą krótkiej trzymawki :) - razem powstaje taki łańcuszek
Grzybek śliczny - niestety nie z mojej grupy: (
Piotr,
to może być któryś Doratomyces.
Tak, wyglada dgfm-ev.de
Andreas
A link do obrazkowego klucza form niedoskonałych: botany.utoronto.ca jest rewelacją pierwszej klasy!
Bardzo dziękuję za dotarcie do celu. Teraz muszę znaleźć coś o nim w naszej literaturze
nie, nie, nie - to test jedna z teorii. Jak pisze Markus Wilhelm - z takimi łańcuszkami to może być zarówno Aspergillum jak i Chrysolinia.
jakaś Stilbella, gdzieś na stronach CBSu powinna być monografia Seiferta opublikowana w Studies in Mycology