bio-forum.pl

stożkowe kruchaweczki

bez logowania - można przeglądać
∗0↓0 #9↓9
GRej230289

od lis.2008

1. stożkowe kruchaweczki
1.lip.13 23:29
ala mikołaj "wink"

miejsce bardzo zacienione, na tyle, że z terenu zamieszczę tylko jedno zdjęcie, reszta się nie nadaje...

rosły w grupie w wilgotnej ziemi, pod głogiem, obok osika, jesion, klon, pewnie był jeszcze dąb i robinia

kapelusz największej ca. 4 cm, trzon 9 x 0. 4 cm, bardzo kruchy, łamał się w ręku

od maj.2003

2. stożkowe kruchaweczki
2.lip.13 13:20
Anna Kujawa "AniaK"

To stożkówki - Conocybe - będą sypały na miodowo-rdzawo

od maj.2009

3. stożkowe kruchaweczki

Miałem napisać, że to prawdopodobnie C. apala ale się zawahałem bo niezbyt dokładnie widzę trzon tych grzybków. U C. apala powinien być delikatnie oprószony praktycznie na całej długości. Widoczne chyba oprószenie na pierwszym zdjęciu (?) na pozostałych pewnie starte podczas transportu.

Błażejowy mikroskop powie prawdę:-)

Podczas zbioru stożkówek staraj się pobierać z podstawą (ważna cecha diagnostyczna) i do zdjęć delikatnie oczyszczaj ją z ziemi.

C. apala powinna mieć podstawę wyraźnie zgrubiałą a na zdjeciach pod resztkami ściółki, nic nie widać.

od lis.2008

4. stożkowe kruchaweczki
2.lip.13 16:18
ala mikołaj "wink"

Aniu, wysypały na czarno, więc Conocybe odpada

no ale mój błąd, bo wczoraj już widziałam barwę wysypu i powinnam o tym wspomnieć

od lis.2008

5. stożkowe kruchaweczki
2.lip.13 16:39
ala mikołaj "wink"

Mirku, o stożkówkach i podstawie trzonu wiem, bo już o tym czytałam tutaj na forum

w przypadku tych grzybków nie byłam w stanie zrobić z nimi czegokolwiek, bo łamały się przy dotknięciu

oczyściłam je teraz delikatnie, jednak zostawiłam "to coś" na czym przynajmniej jedna z nich wyrosła - na 2-giej od prawej widać 2 okrągławe cosie i szczerze mówiąc nie mam pojęcia co to może być, może pestki?

dlatego właśnie nie czyściłam zbyt dokładnie, aby tego nie usunąć, jeśli Błażej zechce je sprawdzić

od maj.2003

6. stożkowe kruchaweczki
2.lip.13 18:54
Anna Kujawa "AniaK"

no to może Psathyrella conopilus:-))))

od lis.2008

7. stożkowe kruchaweczki
2.lip.13 19:07
ala mikołaj "wink"

tak po cichu o niej myślałam, ale wiadomo, mikroskop;)

swoją drogą polska nazwa nijak się ma do rzeczywistości: D

od wrz.2005

8. stożkowe kruchaweczki

Poproszę

od wrz.2005

9. stożkowe kruchaweczki

Tak, to Ps. conopilus

⇒ dodaj wypowiedź
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji