bio-forum.pl

Włochate na badylu ?

bez logowania - można przeglądać

od maj.2009

1. Włochate na badylu ?

wysokością cos około 3 mm, co z tego może urosnąć??

od gru.2003

2. Włochate na badylu ?

czernidłak

od maj.2009

3. Włochate na badylu ?

chyba wrzucę do "dojrzewalni"? chociaż Błażej kiedyś wspominał, że takie maluchy dobrze sie bada... ten chyba jednak zbyt mały???

od sie.2006

4. Włochate na badylu ?

Bardzo podobne formy w młodości przyjmuje Cyathus olla:-)

od wrz.2005

5. Włochate na badylu ?

Aż tak młode to nie: D

od maj.2009

6. Włochate na badylu ?

Ale dziś już mam je takie:-)))

- największe coś w granicach 10-12 mm.

- podhoduję aż zaczną rozwijać się.

od wrz.2005

7. Włochate na badylu ?

Nie, no bajka: D Zasusz takie rozwijające się, niemowlaka (jak te największe na foto) i w pełni rozwiniętego.

od maj.2009

8. Włochate na badylu ?

Spoko:-)... jak widzisz, na tym badylku pokazało się sporo owocników bardzo młodych, myślę że zaczekam aż znajdą się na nim owocniki o różnym stadium rozwoju... a wtedy "myk" do suszarki wraz z substratem i do Ciebie:-)

A jak nie chcesz z substratem to mogę poobrywać ale najpierw muszę trochę pstryknąć fotek.

od maj.2009

9. Włochate na badylu ?

Nawet nie miałem czasu zrobić dobrych fotek:- (

Kilka minut po czwartej rano, w pośpiechu przed praca.

Pierwsze dwa owocniki juz wysuszone i spakowane, czekam na następne:-)

- oby mnie nie zawiodły!

od maj.2009

10. Włochate na badylu ?

Udało mi sie jeszcze zebrać jednego nie rozwinietego, reszte szlag trafił bo nie dopatrzyłem. Wysyłam przy najbliższej okazji:-)

Dopiero teraz sobie przypomniałem że hoduje dla Ciebie jeszcze inne, na jelenich bobkach. Przed chwilą zszedłem do piwnicy żeby sprawdzić jak sie mają. Wg mnie całkiem dobrze:-)

Tego dojrzałego zerwałem i wnosiłem na dłoni do domu. Energiczny ruch drzwi, podmuch, i poleciał???

Szukałem chyba z pięć minut... bez efektów:- (

Dobrze ze jeszcze pozostało masa młodych.

od wrz.2005

11. Włochate na badylu ?

C. pseudofriesii

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji