bio-forum.pl

Jakie potrawy z gąski zielonki ?

bez logowania - można przeglądać

od lip.2004

1. Jakie potrawy z gąski zielonki ?

Witajcie

mam trochę zebranej gąski zielonki - a że pierwszy raz jestem w posiadaniu tych grzybów to nie wiem co fajnego i pysznego można z nich zrobić - może polecicie jakieś danie z zielonek?

(no oprócz marynowania)

pozdrawiam

od gru.2003

2. Jakie potrawy z gąski zielonki ?

Rosół z zielonek-pychota.

od lip.2004

3. Jakie potrawy z gąski zielonki ?

Smażone są doskonałe! Tylko trzeba dobrze wypłukać piasek.

od sie.2006

4. Jakie potrawy z gąski zielonki ?

Jednak najlepsze są marynowane. Lata tradycji to potwierdzają. Dość jest kań, idelnych jako panierowane "schaby". Dość rydzów na smażenie na masełku.

no i podgrzybki dopisują.

twarde gąski najlepiej czują się w occie.

od lip.2004

5. Jakie potrawy z gąski zielonki ?

dziekuję za rady

otóz zrobiłem tzw. lekka grzybową jak proponował Mirek - super :)

oraz z wiekszej części - marynaty, kiedys jadłem marynowane gąski i bardzo mi smakowały - zobacze czy mi tez takie wyjdą

a tak wogóle to powiedziano mi że gąski w okolicach Warszawy od 2 tygodni juz zbierają - co z tym klimatem się robi?

od kwi.2004

6. Jakie potrawy z gąski zielonki ?

Kotlety! Posiekać i zrobić małe kotleciki, jak mielone, z bułeczką, jajeczkiem, cebulką. Opanierować i usmażyć. Nie ma nic lepszego!

od lip.2007

7. Jakie potrawy z gąski zielonki ?

Ładne duże zielonki bez ogonków ułożyć na rozgrzanej suchej patelni blaszkami do góry. Posolić według uznania. Zacznie z nic wypływać sok, potem częściowo odparuje. Macać, czy miękka widelcem. Jak miękkie, to zjeść! Pycha!

O wstępnym umyciu z piachu nie wolno zapomnieć.

od kwi.2004

8. Jakie potrawy z gąski zielonki ?

Rosół? Normalny rosół? Jak to się robi, Mirki? Nie kpisz?

od gru.2003

9. Jakie potrawy z gąski zielonki ?

Jolka jakbym śmiał (a)...

Tak samo robi się rosołek z kurek a jeszcze lepiej-właśnie teraz-mix kurki, zielonki i siwki:-) uummmm...

od kwi.2004

10. Jakie potrawy z gąski zielonki ?

Jak???

od gru.2006

11. Jakie potrawy z gąski zielonki ?
3.paź.10 15:59
Adrian Szymkiewicz

Ja uwielbiam gąski zielonki i niekształtne, choć zielonki są smaczniejsze, przyrządzam je tak:

Oczyszczone owocniki, tylko kapelusze, solę i na patelni, na rozgrzanym oleju, kładę blaszkami do dołu, potem przewracam kapelusze, jak się zrumienią z obu stron to wtedy zdejmuję z patelni (dobrze jest położyć ja papierze śniadaniowym żeby odsiąkły z tłuszczu). Potem tylko delektować się smakiem:-)

od lip.2007

12. Jakie potrawy z gąski zielonki ?

Zupa z zielonek.

Umyte zielonki pogroić w plasterki, zalać wodą, dodać kostkę rosołowa, ugotować do miękkości. Sprawdzić czy nie trzeba dosolić. Dodać dobrej smietany (polecam z Łowicza 30%). Podawać z makaronem.

Sos z zielonek.

Umyte zielonki obgotować wosolonej wodze gdzieś z 5 minut od zawrzenia. Odcedzić, ostudzić, pokroić na plasterki, poddusić na masełku, sprawdzić, czy nie trzeba dosolić. Zaprawić smietaną (słodką). Moze słuzyć jako sos do ziemniaków czy makaronu.

od kwi.2004

13. Jakie potrawy z gąski zielonki ?
12.paź.10 10:09
Jolanta Kozak "jolka_bf"

Mirek, jaki rosołek? Z samych gąsek, czy wspomagany?

od wrz.2008

14. Jakie potrawy z gąski zielonki ?
16.paź.10 00:08
"chrisfir"

zgadzam sie z Mrgo

zielonki z suchej patelni

potwierdzam pyyyychaaa

od kwi.2004

15. Jakie potrawy z gąski zielonki ?
16.paź.10 14:20
Jolanta Kozak "jolka_bf"

Tylko skąd toto wziąć? Ja nie spotkałam jeszcze u siebie gąsek. Może raz, ale tego miejsca już nie ma.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji