bio-forum.pl

pępówka czy pępnica?

bez logowania - można przeglądać
GRej219299

od lis.2008

1. pępówka czy pępnica?
24.cze.13 14:48
ala mikołaj "wink"

grzybki znalezione w Beskidzie Żywieckim, las mieszany, te tutaj wyrastały najprawdopodobniej na pniaku świerkowym, mocno zmurszałym i omszonym

niestety w lesie było już dość ciemno, więc zdjęć z substratem nie mam, aż dziw, że je zauważyłam - kapelusz największego ca. 17 mm

pierwsze zdjęcie z pniaka mocno rozjaśnione, po wyjściu z lasu cyknęłam fotki, może pomogą w identyfikacji?

najbardziej pasuje mi Chrysomphalina strombodes, ale czy to ona?

od maj.2009

2. pępówka czy pępnica?

Dobrze typujesz, a pniak tak jak piszesz, był świerkowy.

Tak na 99%, reszta należy do mikroskopu.

U mnie dość popularna.

od mar.2010

3. pępówka czy pępnica?

Mirku wątpię aby pniak na którym rosły buł świerkowy, na świerku jeszcze nie widziałem tego gatunku, choć zapewne na nim też się pokazuje.

od maj.2009

4. pępówka czy pępnica?

Nie rozumiem twoich obaw co do świerka?

Waldek Cz. też zgłaszał z tego substratu.

Problem w tym, że u mnie zazwyczaj wystepuje na już mocno zbutwiałych pniach i identyfikacja w większości przypadków jest bardzo trudna. Faktem jednak jest, że prawie wszystkie okazy znalazłem w lesie iglastym i jesli miałbym wahać sie co do substratu, to w gre wchodziła by jedynie jeszcze sosna. W kilku jednak przypadkach zdecydowanie stawiam na świerka na którym u mnie zazwyczaj występuje.

Dlatego też potwierdziłem typowanie Ali co do substratu, bo wydaje mi się bardzo trafne?

od lis.2008

5. pępówka czy pępnica?
25.cze.13 11:02
ala mikołaj "wink"

sosna raczej odpada, tam ona po prostu nie występuje

jeśli miałoby to być inne iglaste, to jodła lub modrzew, ale tak jak napisałam, w tamtej chwili pniak wyglądał dla mnie na świerkowy, no i tak jak Mirku piszesz - mocno zmurszały, w większej części porośnięty przez rozmaite mszaki i porosty

od maj.2009

6. pępówka czy pępnica?

Ponoć występuje również na liściastych??? - informacje ze źródeł nie tak do końca pewnych:- (

Obecnie znalazłem coś około 15-20 stanowisk i prawie wszystkie w lasach iglastych co o niczym w zasadzie nie świadczy, wieksze znaczenie ma zasób danego substratu w danym siedlisku.

Ale dobrze, że wynikła taka dyskusja, to będę miał na uwadze ten fakt i postaram się z większym "szacunkiem" podejść do substratu jak znajdę ponownie ten gatunek.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji