grzybki znalezione w Beskidzie Żywieckim, las mieszany, te tutaj wyrastały najprawdopodobniej na pniaku świerkowym, mocno zmurszałym i omszonym
niestety w lesie było już dość ciemno, więc zdjęć z substratem nie mam, aż dziw, że je zauważyłam - kapelusz największego ca. 17 mm
pierwsze zdjęcie z pniaka mocno rozjaśnione, po wyjściu z lasu cyknęłam fotki, może pomogą w identyfikacji?
najbardziej pasuje mi Chrysomphalina strombodes, ale czy to ona?
Dobrze typujesz, a pniak tak jak piszesz, był świerkowy.
Tak na 99%, reszta należy do mikroskopu.
U mnie dość popularna.
Mirku wątpię aby pniak na którym rosły buł świerkowy, na świerku jeszcze nie widziałem tego gatunku, choć zapewne na nim też się pokazuje.
Nie rozumiem twoich obaw co do świerka?
Waldek Cz. też zgłaszał z tego substratu.
Problem w tym, że u mnie zazwyczaj wystepuje na już mocno zbutwiałych pniach i identyfikacja w większości przypadków jest bardzo trudna. Faktem jednak jest, że prawie wszystkie okazy znalazłem w lesie iglastym i jesli miałbym wahać sie co do substratu, to w gre wchodziła by jedynie jeszcze sosna. W kilku jednak przypadkach zdecydowanie stawiam na świerka na którym u mnie zazwyczaj występuje.
Dlatego też potwierdziłem typowanie Ali co do substratu, bo wydaje mi się bardzo trafne?
Ponoć występuje również na liściastych??? - informacje ze źródeł nie tak do końca pewnych:- (
Obecnie znalazłem coś około 15-20 stanowisk i prawie wszystkie w lasach iglastych co o niczym w zasadzie nie świadczy, wieksze znaczenie ma zasób danego substratu w danym siedlisku.
Ale dobrze, że wynikła taka dyskusja, to będę miał na uwadze ten fakt i postaram się z większym "szacunkiem" podejść do substratu jak znajdę ponownie ten gatunek.