bio-forum.pl

Jaka pieprzyca?

bez logowania - można przeglądać

od lis.2008

1. Jaka pieprzyca?

Pieprzyca gruzowa pachnie podobnie jak psi pot, ta nie miała żadnego zapachu. Nie jest to chyba też p. polna - więc jaka?

Znaleziona wczoraj na terenie kopalni Bełchatów (woj. łódzkie).

od cze.2010

2. Jaka pieprzyca?
28.cze.13 18:14
Piotr Grzegorzek

Mówisz, że bez zapachu, choć trochę podobna do Lepidium ruderale. Jeśli nie miałaś kataru idziemy dalej i mamy tylko dwa gatunki. Reszta nie wydziela jakiegokolwiek zapachu.

Lepidium neglectum ma łuszczynki okrągławe, około 3mm długości.

Lepidium densiflorum ma je do 3mmm długości, ale o długości mniej więcej tak długiej jak łuszczyna.

Tutaj jest to co najmniej 2 razy więc stawiam na pierwszą możliwość.

od lis.2008

3. Jaka pieprzyca?

Być może nie uznajesz prac botanika R. Rutkowskiego, bo wg niego coś takiego jak L. neglectum w Polsce nigdy nie było. Proszę, poczytaj poniższy skan z klucza Rutkowskiego z 2008 r.

Co do mojej pieprzycy to jednak jest ta druga, czyli p. gęstokwiatowa. Te szypułki są raczej długości lub niewiele dłuższe od łuszczynek. Zdjęcie zniekształca trochę rzeczywistość. Roślina w woj. łódzkim częsta, zwłaszcza na terenach odkrytych przez działanie maszyn, koparek itp.

od cze.2010

4. Jaka pieprzyca?
28.cze.13 23:17
Piotr Grzegorzek

Ja po prostu mam tylko Szafera.

od mar.2008

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji