Tylko jeden owocnik wyrastał w górskim lesie iglastym przy cieku wodnym.
Owocnik miał średnicy ok. 1, 5 cm.
Zarodniki 15-18x5-6. 5, Qv=2. 6. Podstawki wydają się być 2 zarodnikowe. Nie badałem jeszcze perydium. Podejrzewałem że jest to H. calcareum ze względu na budowę podstawek. Zarodniki jednak chyba są za duże.
Hm... albo coś ciekawego, albo jeszcze młode. H. calcareum powinien mieć zarodniki długości 12-15 um, więc to raczej nie on, ale nic innego nie mogę w kluczach znaleźć co miało by takie zarodniki. Może jeszcze ktoś ruszy temat.
Dzięki za zainteresowanie tematem :)
Tak, owocniki mogą być jeszcze młode. Będę odwiedzał miejsce zbioru i do grzybka jeszcze wrócę. Jakiego klucza używasz?
Włoski klucz - grzyby podziemne Europy
Wypadałoby temat zakończyć:-)
Uparłem się i zbierałem 3 razy grzybki ze stanowiska z wątku. Wygląda na to że grzybkiem z wątku jest jednak H. clathroides.
Zarodniki w dojrzałym owocniku osiągały 16-18 um, przy czym perydium zbudowane było z komórek podłużnych. Wielkość zarodników bardzo zmienna w zależności od stopnia rozwoju owocników.
H. clathroides posiada perydium złożone ze strzępek grubościennych, często zabarwionych na kolor żółto-brunatny, perisporium jest u tego gatunku pomarszczone. Tutaj strzępki perydium są cienkościenne i hialinowe a perisporium przylegające do zarodnika. Owocniki mogą należeć do H. calcareum.