bio-forum.pl

Skrzyp z podmokłej kwietnej łąki

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2009

1. Skrzyp z podmokłej kwietnej łąki

Skrzypy rosły na podmokłej, gęsto porośniętej trawami i roślinami kwietnymi łące. Były stosunkowo wybujałe, prawdopodobnie z powodu walki o dostęp do światła. Zaskoczyły mnie zwłaszcza,, kłoski" na,, gałązkach/bocznych" pędach. Co to za gatunek?

od cze.2010

2. Skrzyp z podmokłej kwietnej łąki
16.cze.13 18:46
Piotr Grzegorzek

Jest to odmiana skrzypu błotnego - Equisetum plaustre. Oto cytat z Wikipedii - Do odmian opisywanych w nowszej literaturze należy var. polystachyum A. Br. ex Engelm. (boczne odgałęzienia zakończone kłosami zarodnionośnymi)

od maj.2007

3. Skrzyp z podmokłej kwietnej łąki

tak, to jest E. palustre

od cze.2009

4. Skrzyp z podmokłej kwietnej łąki

Skrzyp na zdjęciach to skrzyp bagienny - Equisetum fluviatile. Ja nierzadko obserwuje takie odgałęzienia z kłosami zarodnionośnymi.

od maj.2007

5. Skrzyp z podmokłej kwietnej łąki

Po przyglądnięciu się ząbkom widocznym na ostatniej fotografii wyglądają jak u E. fluviatile. Po tym Dariuszu wnioskujesz? Przyznam że tak regularnie rozgałęzionego E. fluviatile jeszcze nie widziałem, natomiast takie rozgałęzienia są typowe dla E. palustre. Ale ząbki oczywiście są ważniejszą cechą diagnostyczną.

od cze.2009

6. Skrzyp z podmokłej kwietnej łąki

Kształt ząbków, ich ilość oraz grubość i wygląd pędu głównego który jest dość gładki wskazuje że to jest Equisetum fluviatile. Po pędzie głównym widać że znajduje się tam spory kanał centralny typowy dla tego gatunku. Rozgałęzienia z kłosami zarodnionośnymi stosunkowo często obserwuje u E. palustre, a jak wspominałem wcześniej nierzadko u E. fluviatile.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji