bio-forum.pl

skrzyp

bez logowania - można przeglądać

od sty.2009

1. skrzyp
28.maj.13 00:12
Andrzej Sas "ASas"

Na terenie składowania materiałów budowlanych (w okolicy podmokłe łąki) rośnie łan takich skrzypów. Wśród nich trafiają się egzemplarze o zabarwieniu czerwono-brunatnym.

I teraz rodzi mi się pytanie - łąkowy czy polny i jak je odróżnić na 100%? Dokopałem się do informacji o długości ząbków w stosunku do pochwy, ale ważniejsza wydaje się ciemna pręga przez grzbiet, której ma nie być u polnego. W innych zaś miejscu doczytałem, że ząbki u polnego są "czarniawe z białą obwódką", czyli teoretycznie jak u łąkowego.. Mógłby ktoś ewentualnie na zdjęciu pokazać różnice?

Zielony.

Z brunatną łodygą.

Robiłem przekroje łodygi, ale nic nie było niestety widać na zdjęciu..

EDIT: Gałązki 3, 4 i sporadycznie 5-żebrowe

(wypowiedź edytowana przez andrzej528 28. maja. 2013)

od sty.2009

2. skrzyp
28.maj.13 00:22
Andrzej Sas "ASas"

I jeszcze jeden skrzyp - już trochę podsuszony, więc pochwa nieco odstaje od łodygi. Gałązki 3 i 4-żebrowe. Z innego miejsca, ale jako, że może stanowić materiał porównawczy to wstawiam do tego samego wątku.

od cze.2009

3. skrzyp

Skrzypy na zdjęciach to skrzypy polne. Skrzypa polnego od łąkowego można odróżnić po gałązkach: u polnego są głównie wzniesione i szorstkie w dotyku, u łąkowego zwieszone i delikatne w dotyku. Natomiast skrzyp polny od łąkowego całkiem różni się pochwami liściowymi: u polnego są lekko odstające z ząbkami czarnobrązowo zakończonymi, u łąkowego są dzwonkowate lub przylegające z ząbkami trójkątnymi z bladobrązowym obrzeżeniem.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji