bio-forum.pl

jasnotowate białe kwiaty

bez logowania - można przeglądać

od lip.2012

1. jasnotowate białe kwiaty

z łąki zalewowej

od maj.2007

2. jasnotowate białe kwiaty

Jasnota biała. Czy aby na pewno to była łąka zalewowa. Łąki zalewowe występują w dolinach rzek, na terasach zalewowych, cechują się zmiennymi warunkami wodnymi.

Jasnota biała zaś rośnie najczęściej nas siedliskach antropogenicznych, przy wiejskich płotach, rumowiskach, przydrożach, na łące oczywiście tez ją znajdziesz.

od lip.2012

3. jasnotowate białe kwiaty

Tak w dolinie Odry łaki zalewowe koło Słubic w tym roku na wiosne zalana juz drugi raz. Ale fakt byłem nie precyzyjnyto juz prawie skraj lasu łęgowego kikadziesiąt m od koryta Odry. Zreszta cały las tez juz pływa. Dziękuje za pomoc.

od maj.2007

4. jasnotowate białe kwiaty

tak, potwierdzam L. album może być w takim miejscu i koło Słubic widziałem właśnie, oczywiście nie na typowej łące zalewowej, ale czasami zdarzają się zruderalizowane postacie łąk zalewowych na piaszczystych nanosach z udziałem gatunków ruderalnych.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji