bio-forum.pl

Przywrotnik (ozdobny czy iiny)

bez logowania - można przeglądać

od sie.2010

1. Przywrotnik (ozdobny czy iiny)
20.maj.13 20:26
Henryk Kasprzyk "wzuhk"
roślina
roślina
roślina
roślina

Tylko ta mała kępka przy drodze, między terenami ruderalnymi kiedyś łąkami.

od maj.2007

2. Przywrotnik (ozdobny czy iiny)

Naturalny. Być może przywrotnik pospolity Alchemilla vulgaris, ale ze zdjęć raczej nie oznacza się przywrotników.

od cze.2010

3. Przywrotnik (ozdobny czy iiny)
21.maj.13 21:16
Piotr Grzegorzek

A pod pojęciem Alchemilla vulgaris skrywa się bardzo, bardzo wiele gatunków.

od maj.2007

4. Przywrotnik (ozdobny czy iiny)

Piotrze i Romanie: faktycznie "bardzo dawny" A. vulgaris to obecnie wiele gatunków drobnych, ale obecnie A. vulgaris L. s. str. synonimizuje się z A. acutiloba. Nie zmienia to faktu, że A. acutiloba na tych zdjęciach to absolutnie nie jest.

Henryku: z tych zdjęć oznaczyć gatunku nie da (m) rady. Pokrojowo i cechami przypomina ten okaz nieco A. monticola lub A. micans, ale to tylko sugestia. Poza tym przywrotniki często występują do kilku gatunków w bliskim sąsiedztwie, nawet przemieszane ze sobą i ich oznaczanie wcale nie jest prostą sprawą.

od cze.2010

5. Przywrotnik (ozdobny czy iiny)
24.maj.13 11:59
Piotr Grzegorzek

Próbowałem mimo wszystko podejść do tego taksonu z Szaferem i wyszło mi, że to Alchemilla pastoralis, teraz A. monticola z tej grupy osobników, które mają bardziej łyse hypancja. Alchemilla micans odrzuciłem ze względu na to, że w jednym wypadku zauważyłem, że są one ostro odgraniczone od szypułki.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji