Szarotka?
Nie jest to szarotka. Zdjęcie (negatyw) z 17 września. W kwaśnej dąbrowie.:-)
Czyżby jakis złocień??
starzec?
Wiem, że jest żółty, ma też żółty środeczek (takie żółte "farfocle" w środku) i wydłużone zielone listki....: P: o)
A tak przy okazji - tutaj można pooglądać przepiękne kwiaty łąkowe...
nawłoć pospolita?
Aniu jesteś wg mnie genialna w temacie oznaczania roślin i jak napisałaś starzec, to zwątpiłem:-) (mówię serio, nie nabijam się) Nawłoć zdecydowanie nie. Poszukaj wśród ziółek bardziej...
....- zewnętrznie na rany, także przy przeziębieniach, schorzeniach pokarmowych. Można używać jako naparu, okładu, do płukania gardła. Zbiera się kwitnące ziele, najlepiej górną część. Od czerwca do sierpnia.
dziurawiec?
Mam wątpliwości czy to faktycznie jest dziurawiec, mogę prosić o zbliżenie pojedynczego kwiatka? :))
Czekam z niecierpliwością na kolejną zagadkę.
Miałam zrobić kawał Markowi i wcześniej wstawić jego własny pozytyw... hahaha!!! Stąd Marku wiedziałam jaki kolor ma kwiatek: o) Potrafię sobie "przerobić" Twoje zdjęcie.... : P
Ale już popsułam jedną Twoją zagadkę (purchawka), bo za szybko dałam odpowiedź, więc się powstrzymałam....
Ja już nie wiem jak się z Wami bawić!:-) Elma dziękuję, podejrzewałem, że sobie poradzisz. W obróbce zdjęć już mnie zresztą próbowałaś podszkalać, ale... i tak robię postępy! Wszystkim dziękuję i zapraszam do nowej negativnej zagadki! Proszę nie ułatwiać sobie (Elma...) i próbować bez przerabiania:-)
Marku, przerobienie Twojego zdjęcia z negatywu na pozytyw, to na dobrą sprawę jedno kliknięcie myszą (w programie graficznym), ale... ok, będę próbować bez przerabiania
: P