bio-forum.pl

Żagiew łuskowata

bez logowania - można przeglądać

od lis.2012
#0

1. Żagiew łuskowata
9.maj.13 21:54
Ewa "Anna73"

Dzisiaj znalazłam owocniki żagwi łuskowatej. Kilka zabrałam do domu, ugotowałam, potem podsmażyłam na patelni i zjadłam. W smaku przypominały sklepowe boczniaki.

Nigdy wcześniej nie jadłam żadnych żagwii, a na pniu zostało jeszcze sporo młodych owocników. Przynajmniej część z nich chciałabym przeznaczyć na zimowe przetwory. Czy nadają się one na marynaty lub na suszenie? Jak długo trzeba je gotować? Jak długo rosnące jeszcze owocniki będą na tyle młode i miękkie, aby nadawać się do zjedzenia?

Jeżeli ktoś jest z okolic Szczecina, to warto się wybrać w to miejsce, bo grzybów jest dużo i szkoda ich marnować. Są naprawdę smaczne.

od kwi.2004
#0

2. Żagiew łuskowata

Z młodej mięciutkiej żagwi przepyszna jest zupa ziemniaczana. Z żagwią pokrojoną w paski (a wcześniej uduszoną) właśnie. Ze śmietaną.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji