bio-forum.pl

Stary świerkowy pieniek do klepania kosy

bez logowania - można przeglądać

od sie.2002

1. Stary świerkowy pieniek do klepania kosy
13.lis.04 11:21
"pimpek"

Kilkunastoletni pieniek na podwórku na wsi.

Służy jedynie do klepania kosy i wbijania siekiery na trzonek.

O ile mi wiadomo - świerkowy.

1

Właśnie wyrósł na nim śliczny grzybek - u podstawy pieńka

oraz u szczytu

2

.

3

Dodatkowo pojawił się śluzowiec oraz ciekawe fioletowe coś (nalot? pleśń? przypadek?) w miejscu uszkodzenia.

Czy ktoś zna tego grzybka z foto 1 i 2?

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

2. Stary świerkowy pieniek do klepania kosy
13.lis.04 11:34
Jarosław Szkodzik ("jarek_szkodzik")

Na zdjęciu 1, 2 - chyba coś pokrewnego niszczycy Gloeophyllum. Na 3 to raczej łzawnik Dacrymyces, nie śluzowiec.

od maj.2002

3. Stary świerkowy pieniek do klepania kosy

Foto 1 i 2 przedstawia niszczycę jodłową (Gloeophyllum abietinum) eglemplarz rzeczywiście wielce urodziwy. Pieniek spisany na straty - ten grzybek wywołujący brunatną zgniliznę niszczy drewno bardzo szybko.

Pomarańczowy na foto 3 to raczej nie jest śluzowiec. Przypomina mi grzyby z rodzaju Pyronema lub Dacrymyces...

od sie.2002

4. Stary świerkowy pieniek do klepania kosy
13.lis.04 11:43
"pimpek"

Dziękuję Wam bardzo. Pieniek rzeczywiście spisany na straty - rozsypuje się i kruszy w rękach. A grzybek jest urodziwy - fakt.

Co do Dacrymyces - niesamowite! Znaczy może nie niesamowite, ale nigdy bym nie powiedział - jako dla początkującego, którym jestem, był to niezaprzeczalnie śluzowiec :) Czyli.... skoro to grzybek, to należy go również zasuszyć i dołączyć do mojej powstającej kolekcji Grzybów Kotliny Kłodzkiej :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji