bio-forum.pl

Czyreń (?) z brzozy + !

bez logowania - można przeglądać
GRej214093

od maj.2009

1. Czyreń (?) z brzozy + !

Brzoza obumarła naturalnie i stojąca zapewne kilka lat zanim upadła, następnie złamana pewnie przez wiatr i padając popękana na kilka części ( stąd wnioskuje że padając musiała byc juz martwa i częściowo zbutwiała). Grubości około 30-35 cm.

Na całej długości porośnieta grzybem, z daleka przypominającym zgliszczaka pospolitego ale tylko z barwy.

Sam nie mama pomysłów więc prośba o pomoc.

..

po dotnięciu natychmiast przebarwia się:

...

dlaczego w tytule widnieje "+"?

W miejscu złamania znalazłem prawdopodobnie coś z Hypomyces, może nawet Hypomyces rosellus.

Przy pobieraniu próbek okazało się jednak że ten grzyb nie rósł na drewnie a na wyżej prezentowanym gatunku (tak podejrzewam), dlatego jeden wątek.

Zastanowiła mnie jednak różnorodność jego barw. Pobrałem 3 próbki (jeśli by kogoś zainteresował): rózową, białą i żółtą.

od kwi.2004

2. Czyreń (?) z brzozy + !

To może być Phellinus laevigatus

od maj.2009

3. Czyreń (?) z brzozy + !

Chyba rzadki:-)

- i najpewniej to będzie właśnie on, tu bardzo podobny:

mycoweb.narod.ru

od maj.2009

4. Czyreń (?) z brzozy + !

Zajrzałem jeszcze raz w to miejsce żeby uzupełnić nieco fotki:

- ogólny widok substratu (zwróćcie uwagę na strzałkę - to co tam znalazłem jest na następnej fotce):-)

może ktoś wie do kogo należą?

od paź.2007

5. Czyreń (?) z brzozy + !

Według mnie to gniazdo kosa - Turdus merula.

od maj.2009

6. Czyreń (?) z brzozy + !

Dzięki! - widzę, że ornitologia też Ci nie jest obca:-)))

od maj.2009

7. Czyreń (?) z brzozy + !

Kilka fotek dla uzupełnienia wątku.

Zgodnie z przewidywaniami owocnik zmienia barwę na brunatną (brąz))

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji