bio-forum.pl

Różowawofioletowa powłocznica ?

bez logowania - można przeglądać

od maj.2009

1. Różowawofioletowa powłocznica ?

Trudno mi określić gatunek krzewu, w każdym bądź razie rosła u podstawy jego gałęzi, jak się przy pobieraniu próbki okazało na z lekka odstającej korze.

Barwy nieco przytłumione bo zdjęcia robione późna porą, w zasadzie w półmroku.

Miejsca dotkniete natychmiast przebarwiały sie na kolor buraczkowy (?), widoczny na ostatniej fotce.

Moją uwagę przyciągnęła właśnie tym nietypowym kolorem.

od maj.2009

2. Różowawofioletowa powłocznica ?

a może Erythricium laetum???

od wrz.2006

3. Różowawofioletowa powłocznica ?

od paź.2007

4. Różowawofioletowa powłocznica ?

Erythricium laetum na pewno nie. Popieram typowanie kirucha.

od maj.2009

5. Różowawofioletowa powłocznica ?

o tak! - faktycznie bardziej prawdopodobne:-)

dzięki:-)

od wrz.2004

6. Różowawofioletowa powłocznica ?

To Helicobasidium purpureum - mógłbys przysłac mi okaz?

od maj.2009

7. Różowawofioletowa powłocznica ?

Oczywiście!- ale pobrałem mały kawałek, postaram się "podskoczyć" i pobrać nieco więcej.

Na adres Instytutu?

od wrz.2004

8. Różowawofioletowa powłocznica ?

Ten jeden zebrany kawałek przyślij na adres Instytutu.

Z poborem następnej próbki poczekaj jeszcze miesiąc, bo te okazy na zdjęciu są na razie sterylne - za miesiąc powinien wytworzyć podstawki z zarodnikami i wtedy zbierz, O. K.?

Może się okazać że to inny gatunek Helicobasidium i bardzo chciałbym to sprawdzić bo to bardzo interesujący grzyb. Wytwarza on stadium anamorficzne które pasożytuje na urediniach grzybów rdzawnikowych (jako Tuberculina), a w jeszcze innym stadium (Rhizoctonia crocorum) jest sprawcą zgnilizny marchwi

od maj.2009

9. Różowawofioletowa powłocznica ?

OK! - ale próbek prześlę Ci nieco więcej, przed chwilą wróciłem ze spaceru. Rośnie około 0, 5 km od mego domu.

Bez obaw, nie zniszczyłem całego owocnika, nie mam tego w zwyczaju robić, jeśli nie muszę.

Wyślę w następnym tygodniu i wtedy podam dokładniejsze dane (na priva).

od wrz.2004

10. Różowawofioletowa powłocznica ?

Super - obserwuj stanowisko

od maj.2009

11. Różowawofioletowa powłocznica ?

Na priva wysłałem Ci fotkę, nie chciałem kompresować.

od wrz.2004

12. Różowawofioletowa powłocznica ?

Po przebadaniu owocnika okazuje się że niestety nie jest to Helicobasidium ani nawet nie jest to podstawczak, tylko nieoznaczalny dla mnie workowiec

od maj.2009

13. Różowawofioletowa powłocznica ?

No to pech:- (

- ale spróbować zawsze warto:-)

- a z drugiej strony, to dziwny ten workowiec, warto poobserwować, coś może z niego wyrośnie?

od kwi.2004

14. Różowawofioletowa powłocznica ?

To może wrócić do podnoszonej przez kogoś wcześniej hipotezy Hypomyces?

od wrz.2004

15. Różowawofioletowa powłocznica ?

Tak może to być anamorfa Hypomyces (stadium Cladobotryum) - zarodniki w badanym materiale by pasowały do Cladobotryum

od maj.2009

16. Różowawofioletowa powłocznica ?

O tak, właśnie na niego ten grzyb wygląda:-)

Dla uzupełnienia wątku, oczywiście jeśli ktoś jest zainteresowany, to proszę spojrzeć na zdjęcie prezentowane na stronie:

[pod podanym linkiem NIE MA już obrazka: 500\ Can\'t\ connect\ to\ www\. leivamosetasdecadiz\. es\: 443\ \ (certificate\ verify\ failed\)]

dla porównania zamieszczam zdjęcie które wysłałem mailem Marcinowi, mojego owocnika.

Ten fragment znajdował się około 10 cm od podstawy krzewu, rozpościerał sie na ściółce.

"Zabójcze" podobieństwo:-)

.

i zbliżenie;

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji