bio-forum.pl

małe gwiazdosze

bez logowania - można przeglądać
∗0↓0 #14↓14
GRej212948 GRej255660

od paź.2007

1. małe gwiazdosze
1
2
3
4
5
6
7
8

Dzisiaj natknąłem się na nowe stanowisko tych grzybków. Siedlisko to resztki kępy drzew ( osik) nad rz. Widawką. Prawie wszystkie osiki zostały tam wycięte, głównie przez okoliczną ludność z pomocą bobrów ( już nie pamiętam kto zaczął) w ostatnich dwóch latach. Rośnie tam jeszcze kilka leszczyn i dąbków. I właśnie pod resztkami jednej z leszczyn znalazłem 11 owocników gwiazdoszy, w większości mocno uszkodzonych. Poniżej tych kilka zachowanych w całości.

od maj.2003

2. małe gwiazdosze
14.kwi.13 22:12
Anna Kujawa "AniaK"

Ma ramiona rozdzielające się na "miseczkę"?? Dobrze widzę?

od paź.2007

3. małe gwiazdosze

Hmm.. raczej tak.

od maj.2003

4. małe gwiazdosze
14.kwi.13 22:47
Anna Kujawa "AniaK"

To w takim razie najpewniej G. smardae

od paź.2007

5. małe gwiazdosze

Było by fajnie :) Ale czy nie mają za mało ramion? Ten talerzyk też jakis taki, raz wyraźny, raz wygląda, że go nie ma. Nie ma innej rady, tylko trzeba będzie monitorować stanowisko. W jakim okresie owocnikuje, bo na razie nie znalazłem o tym info?

od maj.2003

6. małe gwiazdosze
15.kwi.13 16:28
Anna Kujawa "AniaK"

późnym latem

W Polsce znany ze stanowiska historycznego (oznaczony z materiału zielnikowego, w którym był zdeponowany jako G. rufescens.

Jeśli jest ta miseczka, to z bardzo dużym prawdopodobieństwem on, mimo małej liczby ramion.

od maj.2003

7. małe gwiazdosze
27.gru.13 14:11
Anna Kujawa "AniaK"

Jacku, obejrzałam go i uznaję za G. smardae. Mam jednak prośbę o - jeśli to możliwe - pomonitorowanie stanowiska i zdjęcia kolejnych owoników.

od paź.2007

8. małe gwiazdosze

Monitorowałem w tym roku, ale bezskutecznie, nic nie wyrosło:- (

od paź.2007

9. małe gwiazdosze
1
2
3
4

Yes, yes, yes;-)) Skromniutko, ale jest:-). Dzisiaj udało mi się natrafić na jeden, jedyny (?), świeży owocnik. Pod owocnikiem była piękna owa "miseczka" ( na zdjęciach nie za bardzo to widać niestety)

od maj.2003

10. małe gwiazdosze
17.sie.14 18:29
Anna Kujawa "AniaK"

a ten biały nalot? co to??

jakby minimum:- (

od paź.2007

11. małe gwiazdosze
1

Dam powiększenie. Bo wygląda to raczej na nalot właśnie, niż na kryształki. No i minimum chyba nie ma tej miseczki pod owocnikiem?

od paź.2007

12. małe gwiazdosze
1
2

A tak wygląda teraz ten owocnik.

od maj.2003

13. małe gwiazdosze
13.gru.14 17:13
Anna Kujawa "AniaK"

według mnie to G. smardae, nie widzę innej możliwości

od paź.2007

14. małe gwiazdosze

cytat:

według mnie to G. smardae, nie widzę innej możliwości

No, i o to Polska walczyła;-) Dziękuję.

⇒ dodaj wypowiedź
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji