Nie marudząc idziemy dalej. Kolejny odcinek został oznaczony na żółto na na mapie firmy Compass. Zdjęcia robiłem tylko w obrębie wąwozu oraz w rejonie punktu widokowego, czyli na południe od miejsca przeciętego zieloną kreską.
Tutaj, w dolnych partiach wąwozu szczególną atrakcją są przylaszczki pospolite - Hepatica nobilis o kwiatach białych oraz nieco różowych.
Zielonym akcentem była wietlica samicza - Athyrium filix-femina.
Bardzo blisko cieku kwitnie lepiężnik biały - Petasites albus.
Towarzyszy mu śledziennica skrętolistna - Chrysosplenium alternifolium. W lewym górnym rogu widać liść podagrycznika pospolitego - Aegopodium podagraria.
Oto inny okaz lepiężnika białego - Petasites albus.
Jestem już na krawędzi wysokiego prawego brzegu wąwozu. Pominęliśmy źródło pod bukiem. Zerkam na przeciwległy lewobrzeżny las i zauważam dziwną strukturę podłoża. Do dziś nie wiem, czy są to ślady po uskokach tektonicznych, czy też tylko efekt zabiegów uprawy lasu.
Buk zwyczajny - Fagus sylvatica, którego dwa pnie widać po lewej stronie zdjęcia jest słynnym wiszącym drzewem. W ubiegłym roku, to drzewo jeszcze rosło.
Opuściliśmy las i znaleźliśmy się w punktach widokowych. Zerkamy na zachód. W środkowej części zdjęcia dominantę stanowi drugie co do wysokości wzniesienie Jaworzna, którym jest Grodzisko.
Kolejne dwa wzgórza skrywające się za drzewami to z lewej Grodzisko Wielkie a z prawej Grodzisko Małe.
Ze względu na brak czasu nie poszliśmy na główny punkt widokowy, który tak czy owak jest już historią ze względu na trwającą zabudowę.