bio-forum.pl

Czy to z pewnością Płachetka k.?

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2006

1. Czy to z pewnością Płachetka k.?
17.wrz.06 22:10
Łukasz M "bzq"

Tych grzybów jeszcze nie zbierałem, ale bardzo mnie frapują i w tym sezonie się za nimi rozglądam. Bohater moich zdjęć wygląda właśnie na Płachetke Kołpakowatą, ale poprosze o poparcie tej hipotezy.

Znaleziony w lesie liściastym, dużo mchu i krzaczków jagód. Kilka takich sztuk było obok. Robaczywy, co już wskazuje na Turka :)

od mar.2006

2. Czy to z pewnością Płachetka k.?

One częściej występują w lasach iglastych, rzadko spotyka się je w lasach liściastych. Na Twoich fotach są igły sosny, więc coś chyba się pomyliłeś. Wszystko wskazuje na to, że to płachetka zwyczajna [płachetka kołpakowata] - Rozites caperatus!!!

od wrz.2004

3. Czy to z pewnością Płachetka k.?
17.wrz.06 22:31
Maciej Malec "maciej_m"

Płachetka kołpakowata na 100%. Dużo razy w życiu ją zbierałem, więc jestem pewien.

od wrz.2006

4. Czy to z pewnością Płachetka k.?
17.wrz.06 22:54
Łukasz M "bzq"

Dzięki! Definitywnie się pomyliłem. Mózg myślał o iglastym a paluchy na klawiaturze swoje :)

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

5. Czy to z pewnością Płachetka k.?
18.wrz.06 17:53
"Anna Hreczka" (b/log.)
płachetka
płachetka

Właśnie, w iglastym, a moje spotkałam w lesie bukowym i co wy na to?

od gru.2003

6. Czy to z pewnością Płachetka k.?

W tym roku niemki są wszędzie...

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji