bio-forum.pl

2007-03-06 Jaworzno - miedzy Wysokim Brzegiem a centrum

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2007-03-06 Jaworzno - miedzy Wysokim Brzegiem a centrum
25.mar.13 21:30
Piotr Grzegorzek

Po wizycie na mokradłach położonych nad rzeka Żeleźnicą powróciłem do głównej drogi a następnie postanowiłem pójść pieszo do centrum. Zdjęcia wykonywałem w pięciu miejscach oznaczonych na mapie firmy Compass żółtymi kółkami.

Punkt pierwszy to piaszczysta skarpa na skraju boru mieszanego. Tutaj znalazłem mech z rodzaju Thuidium a nie z gatunku Abietinella abietina jak mi się wydawało na pierwszy rzut oka.

Większymi płatami występował chrobotek rogokształtny - Cladonia subulata.

Następnie poszedłem bardzo szybko przed siebie aby w punkcie drugim zatrzymać się na chwilę pod sosną smołową - Pinus rigida.

Na dłużej zatrzymałem się w punkcie trzecim. Tutaj na początku obserwowałem mrówki rudnice spacerujące pomiędzy mchami i porostami.

W pobliżu było bardzo aktywne mrowisko tego gatunku.

Przyjrzałem się temu tłumowi z bliska.

Tuż obok rosła robinia akacjowa - Robinia pseudoacacia w której niczym epifit tkwił glistnik jaskółcze ziele - Chelidinium majus.

Punkt czwarty to skraj lasu i moment wycięcia drzewostanu pod budowę odcinka obwodnicy.

Punkt piąty to już centrum a właściwie trawers Osiedla Stałego. Tutaj udokumentowałem potwornie okaleczone topole. Większość z tych tak oprawionych drzew żyje do dziś.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji