bio-forum.pl

małe, białe z liści

bez logowania - można przeglądać
GRej229571

od paź.2007

1. małe, białe z liści

25. 11. 2012 kępa osik na skraju lasu

1
2
3
4

Tutaj też wydaje mi się, że mogą to być dwa różne gatunki. No chyba, że te małe na trzonkach to młode tych pierwszych i potem "zgubią" trzonek, który u tych dużych w formie szczątkowej, ale chyba jest.

1
2
3
4
5

i te mniejsze

od cze.2010

2. małe, białe z liści
21.mar.13 09:50
Piotr Grzegorzek

Sądzę, że jest to coś z rodzaju Crepidotus. W sieci znalazłem na przykład gatunek Crepidotus epibryus wyrastający na liściach - leifgoodwin.co.uk Inna możliwość - dijitalimaj.com

od wrz.2005

3. małe, białe z liści

Prześlij.

od wrz.2005

4. małe, białe z liści

Na fotki się nie załapał, natomiast pod binokularem ujawnił swoją obecność inny, bardzo ciekawy gatunek - Ceratellopsis aculeata. Owocniki <0. 5 mm wysokości: D

od mar.2025

5. małe, białe z liści

No jak to na fotki się nie załapał, a te małe, białe "przecinki" na 1 fotce to nie on?:-)

od sty.2007

6. małe, białe z liści

wow, ale się dzieje, super, zaraz obok Przemek też podaje C. aculeata, nieźle!

Edit. Poprawiłam błąd:-)

(wypowiedź edytowana przez topazzz 22. listopada. 2015)

od mar.2025

7. małe, białe z liści

Basiu, mnie się przydarzyła "literówka" w nazwie rodzajowej, a Tobie w epitecie gatunkowym;-):-). Nie jestem przesądny, ale to chyba źle wróży moim znaleziskom?;-):-)

od sty.2007

8. małe, białe z liści

Ha, nazwa nowa całkiem (dla mnie) to i pomyłka, ale za Twoje znalezisko, Przemku, trzymam kciuki, a przy tym widzę, jak bardzo uważnie trzeba się przyglądać opadłym liściom..... dotąd sądziłam, że taka np. Typhula erythropus to już super sprawa, a tu tyle jeszcze do odkrycia!:-)))))

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji