bio-forum.pl

Grupa Mykologiczna 2004

bez logowania - można przeglądać
spotkania

od kwi.2001

1. Grupa Mykologiczna 2004

Rozmawałem ostatnio z Markiem Halamą z Uniwersytetu Wrocławskiego i wykrystalizowała się taka idea jak w temacie tego wątku.

Chodzi o to aby stworzyć formę dla lepszego poznania i wzajemnej pomocy oraz rozwoju osób zainteresowanych poznawaniem grzybów.

W praktyce jak to będzie wyglądało? To określi życie (nasze potrzeby).

To co jest pewne (obserwowałem to w analogicznych grupach w Czechach) to szybsze uczenie się przez wzajemną wymianę wiedzy, znajdowanie fantastycznych ilości rzadkich grzybów (wprost proporcjonalnej do ilości uczestników), ułatwienia w dostępie do literatury, zakupie książek (taniej bo wspólnie), walor towarzyski, itd. co komu będzie potrzebne i będzie interesowało grupę.

Formuła startowa jest taka:

- formuła spotkania to wspólne wyjścia w teren; wyjścia nie mają charakteru zbierania grzybów do jedzenia, ale nikt tego nie broni i będzie okazja do poznania też nowych grzybów jadalnych (z konsultacją od ręki),

- kto? - każdy kto jest zainteresowany poznawaniem grzybów lub chce się zainteresować; nie ma ograniczeń terytorialnych dla uczestników ale z racji miejsca zamieszkania liderów będziemy się poruszali głównie po Dolnym Śląsku i raczej w okolicach Wrocławia (ca. 100 km wokół), stąd też robocza nazwa inicjatywy,

- spotykamy się jako "grupa towarzyska", nieformalnie - nie ma zapisów, składek, legitymacji; każdy też odpowiada sam za własne bezpieczeństwo,

- kiedy? - najbliższa okazja to 11 września (sobota) w Kotlinie Kłodzkiej - teren częściowo nieznany, trochę pod górkę, ale da radę i bez gumiaków (chyba, że ktoś chce wchodzić w cieki i dna dolinek - też takie będą).

Jak wziąść udział w tym wyjściu? - chęć proszę zgłosić mailem do mnie (kliknij na Marek Snowarski obok). Resztę dogadamy via e-mail. Należy zakładać dojazd własnym samochodem (zostaję najpewniej w Kotlinie do 12. 09) ale niewykluczone, że będzie można się z kimś zabrać w jedną i drugą stronę. Do dogadania w e-mail.

Następne okazje do spotkania będę ogłaszał w tym miejscu.

od lip.2004

2. Grupa Mykologiczna 2004

Witam

ogólnie jestem za :)

zgłoszenie ze szczegółami wysłałem mailem

ale napiszę iż mnie pasuje termin 12-09 niedziela

może komuś tez pasuje niedziela?

od maj.2003

3. Grupa Mykologiczna 2004
4.wrz.04 20:37
Anna Kujawa "AniaK"

Pomysł świetny:-)

A ja w sobotę jeszcze na innym końcu Polski:- (( ((

Udanego spotkania:-)

od kwi.2004

4. Grupa Mykologiczna 2004

Sądzę, że pomysł jest wspaniały. Jestem za daleko, jak na moje obecne możliwości. Marzę o czymś takim na Górnym Śląsku. I tu pytanie. Czy mam jakąś bratnią duszę w pobliżu? Czy jest ktoś z kim mogłabym się spotkać i pogadać, poszukać, popytać? Ujawnijcie się, Kochani. :)

od sie.2002

5. Grupa Mykologiczna 2004
7.wrz.04 00:58
"pimpek"

Jola! Tychy, Mikołów, Gliwice (to kawałeczek), w Gliwicach na A4.... (2 godzinki brum, brum) i jesteś we Wrocławiu! To na prawdę nie jest daleko! Serio serio!

od kwi.2001

6. Grupa Mykologiczna 2004

Mała zmiana planów odnośnie najbliższego weekendu.

Eskapada w Kotlinie Kłodzkiej będzie w niedzielę (12. 09).

Do Kotliny, na miejsce dotrzemy o. k. 8: 00.

Szczegóły do uzgodnienia mailem.

od kwi.2001

7. Grupa Mykologiczna 2004
6.paź.04 18:08
Marek Snowarski "admin"

Prosze jeszcze raz kolege z Lubina o kontakt e-mail bo z rozpedu skasowalem skutecznie list.

Do konca tego tygodnia jestem na wyjezdzie. Jak pogoda pozwoli to w przyszlym tygodniu chce zorganizowac jakies wyjscie.

od kwi.2004

8. Grupa Mykologiczna 2004

Pimpuś! Ty sobie nawet nie potrafisz wyobrazić, jak bardzo chciałabym bawić i uczyć się razem z Wami! Siła wyższa, niestety...

od sie.2002

9. Grupa Mykologiczna 2004
8.paź.04 22:28
"pimpek"

Nie ściemniaj, koleżanko.... nie ściemniaj.... Ściemniać to MY a nie NAS :) Dla chcącego, nic trudnego!

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

10. Grupa Mykologiczna 2004
11.paź.04 12:31
"zbieracz" (b/log.)

A czy znacie jakieś podobne grupy działające w centralnej Polsce?

od sie.2002

11. Grupa Mykologiczna 2004
26.paź.04 19:01
"pimpek"

Marku, a może jakaś wycieczka by się zrobiła? :)

od kwi.2001

12. Grupa Mykologiczna 2004
26.paź.04 19:22
Marek Snowarski "admin"

Ubiegły weekend odpadł dla mnie bo dziecko sie pochorowało i nie byłem pewien na tyle co będę robić aby się wcześniej umawiać.

Jeśli by popadało w tym tygodniu i bez przymrozków to można by spróbować w ten weekend.

Może jakieś propozycje lokalizacyje?

od sie.2002

13. Grupa Mykologiczna 2004
28.paź.04 21:37
"pimpek"

06 lub 07 XI 2004, Lasy Milickie?

od kwi.2001

14. Grupa Mykologiczna 2004
29.paź.04 10:31
Marek Snowarski "admin"

Jakby ktoś chciał jutro lub pojutrze to Góry Kaczawskie, to tak "cirka ebałt" między Wałbrzychem a Jelenią Górą - jestem nimi zainteresowany - jeszcze nie wiem gdzie - siadam do mapy.

Chyba, że ktoś ma typy - interesują mnie miejsca na wapieniu.

od kwi.2001

15. Grupa Mykologiczna 2004
31.paź.04 08:58
Marek Snowarski "admin"

Więc w Kaczawskie nie warto.

Byłem tam wczoraj na rekonesansie. Dość późna jesień - w liściastych resztki liści spadają - na podłożu ich gruby opad. W świerczynach też już niewiele. Znając okolicę, może można coś ciekawego wybrać ale to już nie w tym sezonie.

W przyszły weekend montujemy (jeśli pogoda dopisze) jakiś wypad w okolicach Wrocławia albo Zielonej Góry. Dam znać.

od sie.2002

16. Grupa Mykologiczna 2004
12.lis.04 16:13
"pimpek"

Konsumpcyjnie to się już na zbieranie raczej nie ma co nastawiać, ale chętnie gdzies się wybiorę poznawczo. Mamy piątek, może na niedziele skombinuje sie jakas brygada?

od kwi.2001

17. Grupa Mykologiczna 2004
12.lis.04 17:39
Marek Snowarski "admin"

Z przyjemnością.

Powiedzmy w niedzielę 9: 30. Zbiórka w Siechnicy - szczegóły w zgłoszeniach e-mail - cel: las pomiędzy Oławą a Odrą, grzybki nadrzewne bo pewnie innych niezawiele, m. in. sprawdzenie czy i gdzie w tym roku wyrosła żagiew czarnotrzonowa (Polyporus badius) którą przeoczyłem (jeśli będą to smętne resztki). Na pewno będzie można zobaczyć czyrenia śliwowego (Phellinus pomaceus) na tarninie i być może łyczaka późnego (Sarcomyxa serotina).

od kwi.2004

18. Grupa Mykologiczna 2004

Zazdroszę Wam trochę, ale nie wyrobię się na 9. 30. :)

Deczko drogi mam z W-wy.

W każdym razie życzę owocnych poszukiwań, pięknych ujęć i dużo świeżego powietrza w płucach.

Wczoraj wybrałem się do lasu, właśnie na focenie grzybków nadrzewnych. Pech, cholerka i skleroza pewnie. Dziesiątka ujęć i brak zasilania.

Poprzedniego dnia miałem naładować akumulatory.

Wszystko sobie popodłączałem, tylko nie pstryknąłem pstryczka w kostce rozgałęziacza.

od sie.2002

19. Grupa Mykologiczna 2004
13.lis.04 10:04
"pimpek"

Oj Marku, jestem pewien, że tych "naziemnych" będzie całe dziesiątki gatunków! Jeśli u mnie wśród mrozów i śniegów jest ich FULL, to nad Odrą będzie zapewne duuużo więcej. Przecież jeszcze tydzień temu w Lasach Milickich koszono podgrzybasy!

od kwi.2004

20. Grupa Mykologiczna 2004

Piotrze życzę pokaźnych zbiorów i wspaniałych ujęć.

Jak już wspomniałem wcześniej zazdroszczę Wam, bo Dolny Śląsk jest rejonem szczególnie grzybowym i różnorakim gatunkowo. Podobnie Małopolska i Podhale. Ja pewnie nigdy nie będę miał szansy zrobić zdjęć gatunkom, które nie występują na Mazowszu, czy Warmii i Mazurach. Tego właśnie jest mi żal.: (

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji