bio-forum.pl

Ucho bzowe

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Ucho bzowe
12.lis.04 14:08
"lis" (b/log.)

Czy ktoś wie w jaki sposób przygotowuje się ucho bzowe do stosowania w kuchni chińskiej.

Czy można je w jakiś sposób przechowywać /marynata???/.

Jeżeli ktoś ma amatorskie doświadczenia to chętnie się dowiem.

od kwi.2001
#0

2. Ucho bzowe
12.lis.04 14:19
Marek Snowarski "admin"

Jak to się robi w kuchni chińskiej to nie wiem ale jak to robię tak.

Przechowuje w postaci wysuszonej, to najprostsze i jest duża oszczędność przestrzeni - owocniki bardzo silnie kurczą się przy suszeniu.

Do użycia w potrawach wkłada się do wody. Zwykle potrzeba ok. 1-2h aby napęczniały. Małe dodaję w całości, większe kroi się na paski.

Do wodnistych potraw - typu zupa można też wrzucać ususzone - zdążą napęcznieć w czasie przygotowywania potrawy. Może wtedy warto je już przed suszeniem pokroić na paski.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

3. Ucho bzowe
12.lis.04 19:23
"lis" (b/log.)

Dziekuję za odpowiedź. Powiedz jeszcze proszę, jak je suszysz. Przecież to wygląda jak galareta. Czy nie psuje się podczas suszenia?

od kwi.2001
#0

4. Ucho bzowe
12.lis.04 19:35
Marek Snowarski "admin"

Grzyb z natury jest dość odporny na "psucie się" - w czasie wzrostu nieraz wielokrotnie zasycha i po nawilgoceniu odżywa.

To nie jest zaraz taka galareta. Konsystencje ma gumiasto skórzastą, o różnej spoistości w zależności od stopnia uwodnienia. Porównał bym to raczej z żelkami niz z galaretą.

Schnie szybko - najlepiej na kaloryferze a poza sezonem grzewczym tak jak inne grzyby - najlepiej w dedykowanej suszarce elektrycznej z wymuszonym obiegiem powietrza.

od wrz.2004
#0

5. Ucho bzowe

Pomimo galaretowatości suszy się normalnie, ja suszyłem do zielnika.

Zrobiło się chrupkie :)

od wrz.2004
#0

6. Ucho bzowe
12.lis.04 19:42
Maciej Malec "maciej_m"

Ja widziałem u siebie ucho bzowe na klonie jesionolistnym.

od kwi.2004
#0

7. Ucho bzowe

Mrożę w zamrażarce i używam do potraw " chińskich ".

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

8. Ucho bzowe
18.lis.04 22:00
"lis" (b/log.)

Jolu, jeżeli możesz, to napisz cos wiecej o przygotowaniu ucha do potraw. Np ile czasu trzeba go gotować, lub smażyć itp.

od kwi.2004
#0

9. Ucho bzowe

Wiesz, to jest taka zabawa, bo ucho ma konsystencję chrząstkowatą i choćbyś je nie wiem, jak długo pichcił nadal takie będzie.

Przygotowując sos do potraw chińskich wrzucam tam pokrojone ucho i przygotowuję taki sos parę minut. Nawet na gotowych przyprawach w proszku masz jakiś przepis. Więc dodaj tam to ucho.

Jak kiedyś bawiłam się i smażyłam na patelni pod szklaną pokrywą posolone ucho (Na skwareczkach!) i ono nadymało się i pękało, jak balon to też nie chodziło o smak, a o zabawę i chrupanie chrząstek. Ono też smażyło się 2 - 3 minutki.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

10. Ucho bzowe
14.lis.05 21:09
"atraxis" (b/log.)

Czy ktos moglby mi odpowiedziec, jakie grzyby maja potoczna nazwe - listopadki- spotkalem sie z nia na Podlasiu. Sprzedawano grzyby o tej nazwie na bazarze w Lomzy. Sa to nieduze grzybki blaszkowate o barwie bezowo-zlotawej.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

11. Ucho bzowe
14.lis.05 21:47
marek kopeć ("marcos")

Może Zimówki aksamitnotrzonowe-ale to tylko moje "gdybanie". Zobacz link i oceń czy to te. hej:-)))

grzyby.pl

od kwi.2004
#0

12. Ucho bzowe

Atraxis, trudno będzie odpowiedzieć na Twoje pytanie. Musiałbyś podać więcej szczegółów. Zimówki są sensowne ze względu na porę występowania, ale beżowo-złote?

Czy zimówki są dopuszczone do obrotu?

od gru.2003
#0

13. Ucho bzowe

Pewnie wodnichy póżne.

od kwi.2004
#0

14. Ucho bzowe

One nie mają ciemnobrązowych kapeluszy? Są dopuszczone do obrotu?

od kwi.2001
#0

15. Ucho bzowe
15.lis.05 08:11
Marek Snowarski "admin"

atraxis podaj wiecej szczegółów - np. jakiej wielkości w cm, jak gruby trzon, jakiej barwy blaszki, trzon i kapelusz, a jakiej miąższ, jak pachną, jaką mają konsystencję

jaka powierzchnia kapelusza (lepka, łuseczkowata, aksamitna?)

może ktoś z tamtych okolic może coś dorzucić odnośnie listopadek

zimówki a tym bardziej wodnichy raczej nie wchodzą w grę - tego prawie nikt nie zbiera, nie ma rynku bazarowego na te grzyby

od maj.2003
#0

16. Ucho bzowe
15.lis.05 08:47
Anna Kujawa "AniaK"

Jolu, zarówno zimówki jak i wodnichy późne nie są dpuszczone do obrotu. Jednak jeśli są zbierane lokalnie to mogą się (nielegalnie) pojawiać na targowiskach.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

17. Ucho bzowe
15.lis.05 09:09
marek kopeć ("marcos")

Przypomnijcie sobie z któregoś posta jak pewna kobicina sprzedawała Piestrzenicę kasztanowatą.:-)))

od kwi.2001
#0

18. Ucho bzowe
15.lis.05 09:13
Marek Snowarski "admin"

tak, tyle że piestrzenica jest tradycyjnie tu i ówdzie zbierana i jedzona - jest na nią rynek

a bardzo bym się zdziwił gdyby gdzieś w Polsce był tradycja zbierania wodnich lub zimówek

wydaje się, że to typowe grzyby zbierana przez nielicznych czytelników atlasów o duszy eksperymentatora :)

może listopadówki to po prostu opieńki?

od kwi.2004
#0

19. Ucho bzowe

O!!!

Najprostsze rozwiązania są najtrudniejsze...

od gru.2005
#0

20. Ucho bzowe

wracajac do ucha bzowego wlasnie jest sezon wczoraj zebralem dobre ponad kilogram, od maluszkow do uch 8-10 centymetrowych, (a wszystko to w Warszawie wielkoparkowej)

ucho nietoperza

przesylam zdjecia ktore zrobilem uchom dobre 2 tygodnie temu kiedy byly suche i lepiej sie przez nie saczylo swiatelko

w kuchni: hm wdziecznie nasladuja grzyba Mun, ktory jest wszechobecny w popularnych zupach wietnamskich... rzeczywiscie wystarczy go namoczyc i wziuuuut zelek pozostaje zelkiem i ani on smaku nie ma ani w sumie zapachu, nie rozgotowuje sie, i fajnie wyglada, te maluchy nie krojone w paski nawet fajniej.

Milosnicy Haribo powinni byc zachwyceni

od gru.2005
#0

w ktorym watku byla mowa o uchu bzowym w occie, nie dalej jak wczoraj bodajze

moze by informacje przeniesc do tego tematycznego watku

uchonamokro

ucho zawsze jest fajne

dzis ucho na mokro

od paź.2006
#0

22. Ucho bzowe

Rany rapatang gdzie to znalezłeś? Naprawdę gdzieś w parku?

od gru.2005
#0

gdzie tak ładnie rósł - koło stadionu Polonii - przypominam mieszkam w Warszawie

od paź.2009
#0

24. Ucho bzowe

Witam

Jestem z Łomży i faktycznie od jakichś 4 lat słyszę o listopadkach.

Jest to najprawdopodobniej któraś wodnicha, chyba 'późna', na 100% nie opieńka.

od wrz.2008
#0

25. Ucho bzowe
21.paź.09 00:24
"chrisfir"

wodnicha jasnożółta vel późna

zwana tez listopadówką

lub podobnie z uwagi na okres występowania

no i nie rośnie na drewnie jak opieńki

od sie.2012
#0

26. Ucho bzowe
27.sie.12 18:53
matt hari "jose"

co to za grzybek podobny do ucha bzowego ale rośnie na butwiejących pniach drzew iglastych, galaretowaty, rośnie w małych grupkach. ma kolor biały, mętny biały, mokre są jakby prześwitujące... ja to jem i żyję... jakby co... bo nikt tego poza mną nie zbiera...

od sie.2002
#0

27. Ucho bzowe
27.sie.12 18:59
"pimpek"

A sprawdź nazwę "galaretek kolczasty", może to to?

od wrz.2008
#0

28. Ucho bzowe
28.sie.12 01:57
"chrisfir"

ja jadłem

i jeszcze kilka osób zlotowych

w lekiej zalewie estragonowo - octowej

całkiem miły smak :)

a ty jak przyządzasz?

moze zaczniesz opis w nowym wątku kulinarnym

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji