bio-forum.pl

drobne blaszkowce o zapachu czosnku

bez logowania - można przeglądać
GRej214229

od paź.2007

1. drobne blaszkowce o zapachu czosnku
1
2
3
4
5
6

Grzybki znalezione 20. 10. 2012 w lesie mieszanym. Wyrastały gromadnie na liściastej ściółce pod dębami i rozsiewały w koło woń czosnku. Jakoś nie mogę tu nic przypasować z pieniążków, ani z twardzioszków. Może źle szukam, albo mam jakieś zaćmienie :)

od gru.2003

2. drobne blaszkowce o zapachu czosnku

Marasmius prasiosmus?

od paź.2007

3. drobne blaszkowce o zapachu czosnku

Rozpatrywałem ten gatunek, ale te moje mają za jasne i nazbyt "owłosione nogi" :) Nie pamiętam jaki miał smak, ba, nie pamiętam nawet czy go próbowałem :) Jednakowoż nie pozostaje mi chyba nic innego, jak uznać te grzybki za ten właśnie gatunek.

od paź.2007

4. drobne blaszkowce o zapachu czosnku

Pozostaje jeszcze pytanie czy M. prasiosmus nazywany twardzioszkiem szczypiorkowym, to to samo co M. querceus - twardzioszek szczypiórkowy.

Ta druga nazwa funkcjonuje w rejestrze podstawczaków. M. querceus nie widnieje w spisie Catalogue of Life, a w Index Fungorum ma jeden rekord i to synonim Mycetinis querceus.

Z kolei M. prasiosmus w IF ma odniesienie również do nazwy Mycetinis querceus i niejako oba to osobne gatunki.

Reasumując, czy gatunek jest zgłaszalny do GREJ-a, a jak tak to pod jaką nazwą?

od maj.2003

5. drobne blaszkowce o zapachu czosnku
29.maj.13 14:11
Anna Kujawa "AniaK"

Tak - te 3 nazwy to synonimy. Poproszę pod "wojewodową" Marasmius querceus.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji