Tamtego roku odwiedziłem park przy pałacu w Płazie. Prawdopodobnie chodziło o jakąś inwentaryzację drzew. Dlatego na początku przeszedłem się przez teren położony na wschód od pałacu i wykonałem niezbyt długi fotoreportaż. Potem poszedłem wzdłuż doliny Płazianki co zostało przedstawione na mapie firmy Compass. W tym odcinku poruszamy się po trasie oznaczonej kolorem zielonym.
Na początku przyjrzyjmy się nieco sponiewieranemu przez powalone drzewo okazałemu krzewiastemu cisowi pospolitemu - Taxus baccata. Zawsze uważałem, że jest on bardzo stary, ale ostatnio dowiedziałem się, że posadzono go w latach 60. ubiegłego wieku.
Jak widać bardzo oberwał, ale przeżył. Mogę tylko dodać, że od tamtego czasu wygląda jeszcze lepiej, co pokazywałem w wątkach z czasów nam bliższych.
Blisko niego mamy kilka drzew otaczających pniak po moim zdaniem robinii akacjowej.
A to jest jarząb brekinia - Sorbus torminalis, jedno z dwu znanych mi osobiście drzew tego gatunku w powiecie chrzanowskim. Nawiasem mówiąc drugi egzemplarz też rośnie w tym parku.
Drzewem nieco skrytym, znajdującym się po lewej stronie zdjęcia jest najbardziej okazała w powiecie chrzanowskim jedlica - Pseudotsuga menziesii var. glauca.
Niedaleko zobaczymy też prawie drzewiasty cis pospolity - Taxus baccata.
Jest sporo grabu zwyczajnego - Carpinus betulus.
Drugie drzewo iglaste, sąsiadka jedlicy to sosna czarna - Pinus nigra.
Oto kolejna mieszanka pni, których przynależności gatunkowej nie będę podawał. Prawdę powiedziawszy nie mam pojęcia, jakie drzewa złapałem w kadr.
A teraz będzie fragment alei z dominacją lip - Tilia.
Kolejne drzewo to na 100% jarząb pospolity - Sorbus aucuparia.
Inna ciekawostka to brzoza brodawkowata - Betula pendula z czeczotą.
Ten jesion wyniosły - Fraxinus excelsior wciąż rośnie. W 2012 roku w tej dziupli fotografowałem dzieci, podopiecznych Centrum Usług Socjalnych.
Oglądamy teraz jesion wyniosły - Fraxinus excelsior z dziuplą ze zdrowszej strony.