bio-forum.pl

nadrzewny, kolorowy, błyszczący_2

bez logowania - można przeglądać
GRej219359

od lis.2008

1. nadrzewny, kolorowy, błyszczący_2
4.mar.13 16:49
ala mikołaj "wink"

łęg olszowy

pniak gęsto porośnięty "hubami", w tym 2 sztuki w odcieniach czerwieni

czy to też pniarek obrzeżony?

a te pozostałe? lakownica spłaszczona?

taki kikucick wystawał w tych samych barwach

od maj.2009

2. nadrzewny, kolorowy, błyszczący_2

Te na dole to niewątpliwie lakownice spłaszczone ale z głównym bohaterem raczej będą problemy.

Zakładając jednak substrat liściasty (w tym przypadku zapewne olsza) stawiałbym na lakownicę żółtawą - Ganoderma lucidum, na olszy miałem przyjemność już je spotkać, również na terenie łęgowym.

Brakuje widoku trzonów ale widzę, że substrat mocno już nadwyrężony (zbutwiały) i dlatego podejrzewam, że trzony są mocno zagłębione w substracie.

Inna możliwość to lakownica brązowoczarna - Ganoderma carnosum, ale tylko przy założeniu, że rosły tam również iglaste (świerk), chociaż pniak wygląda raczej na liściasty.

Osobiście bym obstawiał tak jak wyżej, ale niestety są jeszcze inne możliwości i 100% może dać tylko mikroskop i oczywiście wprawne oko fachowca.

od maj.2006

3. nadrzewny, kolorowy, błyszczący_2

Te w kolorach czerwonych to moim zdaniem owocniki Ganoderma lucidum.

od lis.2008

4. nadrzewny, kolorowy, błyszczący_2
4.mar.13 21:09
ala mikołaj "wink"

oj, jak dobrze, że jej nie pokroiłam

najwyraźniej coś nad nią (i nade mną) czuwało, że pozostała nietknięta na miejscu...

nadrzewne to dla mnie czarna magia...

od mar.2010

5. nadrzewny, kolorowy, błyszczący_2

Ala, gdzie to było?

od lis.2008

6. nadrzewny, kolorowy, błyszczący_2
5.mar.13 09:44
ala mikołaj "wink"

Rudek, na Mazowszu, 20 km od Warszawy

od maj.2009

7. nadrzewny, kolorowy, błyszczący_2

Alu! - czego się nie robi w imię nauki:-)

Gorsze rzeczy robią a Ty gdybyś nawet???

Ja na pewno udzieliłbym Ci rozgrzeszenia:-))

Racz zauważyć ile grzybów jest chronionych a zarazem masowo pozyskiwanych przez grzybiarzy (np. sarniaki - Sarcodon).

U nas ochrona jak na razie to jest jedna wielka fikcja, chronimy grzyby ale siedlisk ich, już nie!!! (dotyczy większości obszaru Polski, oczywiście wyłączając parki, rezerwaty, itp).

Teoria trochę wywrotowa jak na wypowiedź na tym forum ale myślę, że większość się z nią zgadza.

Osobiście jestem za przestrzeganiem prawa, ale nie dajmy się otumanić!

- nie wszystko co stworzyliśmy jest idealne (mam na myśli nasze prawo).

od lis.2008

8. nadrzewny, kolorowy, błyszczący_2
5.mar.13 12:49
ala mikołaj "wink"

Mirku, masz rację, co nie zmienia faktu, że czasem szlag mnie trafia, jak widzę skopane owocniki, bo niejadalne...

albo kładowców rozjeżdżających drogi w lesie, niszczących ekosystem i płoszących zwierzynę, ech: (

marzy mi się, aby w końcu nasze państwo (media też) zainwestowało w solidną edukację świadomościową, od podstaw, bo szacunek dla przyrody w narodzie schodzi na psy

a'propos ochrony siedlisk, nie sposób nie wspomnieć o nagminnych grzybobraniach w parkach narodowych i rezerwatach, taka zbiorowa głuchota i ślepota, a co za tym idzie głupota wynikająca właśnie z braku świadomości

no dobra, ponarzekaliśmy sobie troszkę;)

teraz pytanie, czy mam zgłosić to stanowisko?

od maj.2009

9. nadrzewny, kolorowy, błyszczący_2

Trzeba zaczekać, co na to Ania!

od maj.2003

10. nadrzewny, kolorowy, błyszczący_2
5.mar.13 13:36
Anna Kujawa "AniaK"

Niestety, według mnie ze zdjęcia w tym wątku nie można jednoznacznie określić gatunku. Czyli na zgłoszenie się nie nadaje. W tym roku powinny być nowe owocniki - może będą bardziej "jednoznaczne".

od lis.2008

11. nadrzewny, kolorowy, błyszczący_2
5.mar.13 13:44
ala mikołaj "wink"

dobrze Aniu, będę wypatrywać :)

od lis.2008

12. nadrzewny, kolorowy, błyszczący_2
16.kwi.13 14:27
ala mikołaj "wink"

mam kolejne zdjęcia tego samego okazu oraz jeszcze jeden znaleziony

może teraz lepiej widać

i nowy z drugiego pniaka, oddalego o ok. 10 m

od paź.2007

13. nadrzewny, kolorowy, błyszczący_2

No, :) teraz to Ganoderma lucidum, oba :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji