bio-forum.pl

2008-05-29 Chrzanów - wąwóz w Żelatowej, część 2

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2008-05-29 Chrzanów - wąwóz w Żelatowej, część 2
3.mar.13 08:07
Piotr Grzegorzek

Poznajemy kolejną, wyższą część wąwozu w stokach Żelatowej. Teraz będzie to trasa oznaczona na mapie firmy Compass kolorem żółtym.

Idąc pod górę bardzo szybko docieram do miejsca, gdzie powinienem odbić w kierunku źródełka.

Wyszedłem na chwilę na prawy brzeg aby zerknąć na dolne partie wąwozu.

Zauważyłem, że powyżej źródełka wody jest całkiem dużo i dlatego zdecydowałem się na odwiedzenie tamtej okolicy.

Zachęcająca była także ta zielona dzicz.

Jestem już na dole i podążam w górę strumienia, który płynie tutaj dość wartko.

Nie byłem tutaj sam.

Mijam wlot do jednej z bocznych dolinek z lewego brzegu.

Idąc pod górę przekraczam coś w rodzaju progu i wyraźnego zwężenia zawalonego powalonymi drzewami.

W górze z kolejnej bocznej dolinki prześwieca krawędź lasu.

Ja wybieram główny ciąg..

Pod nogami zauważam kamień zbudowany z jakieś odmiany wapienia komórkowego.

Teraz po przekroczeniu niewielkiego progu ze zdumieniem odkrywam skalną ściankę.

Po wapieniami znajdują się iły. Z ich ściany sączy się woda. Ta formacja to ret, najwyższe piętro triasu dolnego.

Iły są szare.

Prawdopodobnie to z tej okolicy bierze się większa ilość wody płynącej dołem wąwozu.

Po obejrzeniu tamtego miejsca ponownie zbliżam się do Źródełka pod Bukiem.

Spoglądam w dół wąwozu poprzez łan nerecznicy samczej - Dryopteris filix-mas.

Jedną z nich oglądam odgórnie.

Po wyjściu na krawędź lasu zauważyłem ciekawą muchówkę. To przedstawiciel Syrphidae, wyrówka - Cheilosia illustrata. Owad siedzi na świerząbku orzęsionym - Chaerophyllum hirsutum.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji